Legea SCANDALOASĂ adoptată de deputaţii ruşi. Cum îşi PROTEJEAZĂ averile marii corupţi

Wednesday, 21 June 2017, 16:33, Sursă: REALITATEA.NET

Deputaţii ruşi au aprobat miercuri amendamente la o lege ce le permite să ţină secrete averile, în special bunurile imobiliare, ale înalţilor funcţionari şi familiilor lor, pe care opoziţia îi acuză în mod regulat de corupţie şi deturnare de fonduri, informează AFP.

Adaugă părerea ta

Aceste amendamente mai trebuie aprobate de Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului, apoi validate de preşedintele Vladimir Putin, ceea ce în general este o simplă formalitate.

Ele vor permite secretizarea 'informaţiilor personale' - precum conturile bancare sau bunurile imobiliare - ale înalţilor funcţionari şi familiilor lor, incluşi pe lista Serviciului însărcinat cu protecţia înalţilor funcţionari (FSO). Aceste informaţii nu vor putea fi făcute publice decât cu autorizaţie din partea FSO şi a persoanelor vizate, scrie Agerpres. 

Lista de persoane aflate sub protecţia FSO, printre care se numără inclusiv preşedintele, premierul şi membrii guvernului, este definită prin lege. Cu toate acestea, Vladimir Putin dispune de dreptul de a include pe ea pe cine doreşte.

Aceste amendamente au fost aprobate după difuzarea mai multor anchete ale opozantului Aleksei Navalnîi, în care acesta îl acuză inclusiv pe premierul Dmitri Medvedev că se află în fruntea unui imperiu imobiliar finanţat de oligarhi din ţară.

Difuzarea acestor imagini video, vizionate de 23 de milioane de ori pe YouTube, a fost urmată de manifestaţii anticorupţie de amploare în martie şi iunie, la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei, la apelul lui Navalnîi. Ele s-au soldat cu sute de arestări şi condamnări pentru susţinătorii săi.

Într-o altă înregistrare video, Aleksei Navalnîi, care intenţionează să-l înfrunte pe Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale din martie 2018, acuză familia procurorului general Iuri Ciaika că a strâns ilegal mari averi, servindu-se de autoritatea statului.

Scandalurile de corupţie în care sunt implicaţi înalţi funcţionari sau chiar miniştri şi guvernatori de regiuni ţin în mod regulat primele pagini ale ziarelor din Rusia. Cu toate acestea, opoziţia denunţă aceste arestări mediatizate ca fiind o perdea de fum menită să ascundă corupţia la cel mai înalt nivel în stat, până la anturajul lui Putin.