Şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, audiat în Panama Papers

Sunday, 11 June 2017, 11:47, Sursă: REALITATEA.NET

Multi bogati isi ascund banii prea multi sau murdari in paradisuri fiscale, profitand de legislatii fiscale permisive in acest sens. E un act imoral si nepatriotic, insa lacomia nu cunoaste nici sentimente, nici granite. La ceva mai bine de un an de la primele dezvaluiri-bomba ale unui consortiu de jurnalisti internationali, animati in investigatie de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, se face bilant si se mai pune un fitil in scandalul declansat de Panama Papers, scrie hotnews.ro

Adaugă părerea ta

La ceva mai bine de un an de la primele dezvaluiri-bomba ale unui consortiu de jurnalisti internationali, animati in investigatie de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, se face bilant si se mai pune un fitil in scandalul declansat de Panama Papers.

Saptamana trecuta, Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost chemat in fata Comisiei de ancheta „Panama“ a Parlamentului European, pentru a da seama de responsabilitatea sa, ca fost ministru de finante si premier luxemburghez, in masivul evazionism fiscal practicat in tara sa. Cealalta lume a lui Juncker Juncker „a respins acuzatia”, scrie pagina online a cotidianului economic Wirtschaftswoche (wiwo.de).

„Nu cred ca pot fi cautati responsabili in zona politicului”, a spus el marti, 30 mai, la Bruxelles. Aceste aranjamente ar fi fost necunoscute la nivel politic, a adaugat fostul premier al Luxemburgului. Bizar, s-ar zice. Caci Juncker a fost 20 de ani ministru de finante (1989-2009) si seful executivului luxemburghez vreme de 18 ani (1995-2013). Acest punct de vedere e impartasit de politicianul german Sven Giegold, membru al fractiunii Verzilor din Parlamentul European si membru fondator al ONG-ului Attac-Deutschland.

Giegold i-a reprosat lui Juncker faptul ca, in vremea mandatului sau de premier al Luxemburgului, el ar fi favorizat practici ilegale, prin politica de incurajare a „paradisurilor fiscale”. Giegold a socotit ca, luand in calcul doar evaziunea fiscala la nivel de persoane private, fiscul german ar fi fost pagubit de 200 milioane de euro. „Luxemburg a blocat, ani de zile, cooperarea fiscala europeana si a facut exceptii care au dus la enorme pierderi de impozite in alte tari ale UE”, a spus Giegold, cerand ca, pentru aceasta, Juncker sa fie tras la raspundere.

Alte articole din: Ultimele Stiri