Fost președinte ucrainean: Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu e război civil, ci ocupație rusească

Thursday, 20 November 2014, 19:31 Sursă: REALITATEA.NET

Fostul președinte ucrainean, Viktor Iușcenko, a afirmat, joi, că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu trebuie caracterizat ca fiind război civil, ci drept o ocupație rusească, în contextul în care nu au existat motive "care să forțeze ucraineni dintr-o parte a țări de a se lupta cu ucraineni dintr-o altă parte a țării", informează Agerpres. Mai mult, Iuscenko consideră că în formatul de negociere de la Minsk nu sunt șanse de a se găsi o soluție la conflictul din Ucraina.

Adaugă părerea ta

"Conflictul care are loc în estul Ucrainei nu este un conflict intern. (...) Nu am avut niciodată un război civil. Nu există motive astăzi care să forțeze ucraineni dintr-o parte a țări de a se lupta cu ucraineni dintr-o altă parte a țării. Există un cuvânt care să descrie ceea ce se întâmplă în Ucraina și acesta este 'război'. Este vorba de ocupația rusă a Ucrainei", a declarat Iușcenko, la conferința de la Palatul Parlamentului, dedicată sărbătoririi a 25 de ani de la căderea comunismului.

Fostul șef de stat a avertizat asupra așa-ziselor convoaie umanitare pe care Rusia le trimite, afirmând că acestea transportă, în cele mai multe cazuri, material militar.

"În fiecare zi așa-zise convoaie umanitare vin în Ucraina. (...) Feriți-vă de acele așa zise convoaie umanitare pentru că ele transportă în cea mai mare parte arme, combustibili pentru tancuri și vehicule blindate", a mai spus fostul lider ucrainean.

Totodată, Iușcenko a afirmat că, încă, există lideri în Europa care sunt interesați să reînvie "imperiul răului", anume fosta Uniune Sovietică și a precizat că cei implicați în formatul de negocieri de la Minsk "sunt niște marionete manipulate de Moscova".

"Avem așa-zisul format de la Minsk unde avem teroriști care reprezintă acele organizații teroriste și care stau la masă — desigur, ei sunt niște marionete manipulate de Moscova — și avem și partea ucraineană. La ce ne putem aștepta, ce fel de descoperire politică și diplomatică așteptăm din acest format de negocieri? Cred că e o mare întrebare pentru Europa liberă, democratică și iubitoare de pace. Avem nevoie de un plan care să arate cum urmărește Europa să rezolve această situație de conflict impusă de Moscova", a susținut Iușcenko.