ISIS nu dispare nici dacă rămâne fără petrol. De unde vin banii?

Thursday, 19 November 2015, 20:34, Sursă: REALITATEA.NET

Pe langa petrol, Statul Islamic ar putea detine active intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari, bani sechestrati din bancile din Irak anul trecut. La acestea se adauga sute de milioane de dolari sub forma de taxa perceputa populatiei aflata sub controlul grupului, dar si zeci de milioane de dolari obtinute in urma jafurilor comise in siturile antice si a rascumpararilor primite pentru ostatici.

Adaugă părerea ta

Taxele, de fapt, sunt o sursa foarte importanta de venit, noteaza Bloomberg.

Spre exemplu, Statul Islamic le permite politistilor, soldatilor si profesorilor sa intre pe teritoriul sau doar in schimbul unei taxe menite sa compenseze "pacatul" de a fi lucrat in regimuri nepotrivite din punct de vedere religios.

"Iertarea" vine sub forma unei carti de identitate care poate sa coste pana la 2.500 de dolari si care necesita o taxa anuala de reinnoire de 200 de dolari, potrivit lui Aymenn Jawad al-Tami, membrul al Forumului Orientului Mijlociu, care urmareste indeaproape activitatea grupului.

In mod cert cea mai putin apreciata sursa de venituri pentru Statul Islamic sunt terenurile sale fertile, acesta obtinand 200 de milioane de dolari din graul de pe silozurile din Irak.

Pe langa granele recoltate, suprafetele controlate acum de militanti pe vaile raurilor Tigru si Eufrat produc in mod traditional jumatate din culturile de grau ale Siriei, aproximativ o treime din cea a Irak-ului si 40% din orzul produs in Irak, potrivit oficialilor pe agricultura ai Natiunilor Unite si economistilor Sirieni.

Astfel, campurile Statului Islamic pot aduce 200 de milioane de dolari pe an, chiar daca productia este vanduta la pretul de pe piata neagra.

Mai multe pe business24.ro.