Grecia: Zona euro a ajuns la un acord asupra unei noi tranșe de împrumut de 10,3 miliarde de euro

Wednesday, 25 May 2016, 07:49 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Miniștrii de finanțe din zona euro au ajuns la un acord, miercuri dimineață devreme, pentru a acorda o nouă tranșă de împrumut de 10,3 miliarde de euro din planul de asistență financiară destinat Greciei, în timp ce țara confruntată cu lipsa de numerar are nevoie de ajutor pentru a evita revenirea în pragul falimentului, informează agențiile DPA, AFP și Reuters, citând surse europene.

"Un acord a fost încheiat", a confirmat ministrul francez al finanțelor Michel Sapin după o reuniune a reprezentanților celor 19 țări din zona euro care a durat aproape unsprezece ore la Bruxelles.

Detaliile acordului nu au fost disponibile imediat, dar el include progrese în chestiunea în special spinoasă de reducere a datoriilor pentru Grecia, notează DPA, preluată de Agerpres.

Fondul Monetar Internațional (FMI), unul dintre creditorii Greciei, a insistat asupra relaxării datoriei, dar abordarea este controversată cu guvernele din zona euro, cum ar fi Germania.

Atena și creditorii ei au negociat luni de zile reforme și măsuri de reducere a costurilor, ce ar permite acordarea unei noi tranșe de împrumut din cadrul celui de-al treilea plan de salvare de 86 miliarde de euro, aprobat de Eurogrup în vara anului trecut.

În iulie, Grecia trebuie să plătească datorii de peste 3 miliarde de euro într-o singură lună.

Printre altele, șeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, a confirmat miercuri dimineață participarea crucială a Fondului Monetar Internațional la al treilea plan de ajutor pentru Atena, după un acord asupra datoriei Greciei, notează France Presse.

"FMI va participa la acest program, cu condiția ca măsurile consacrate relaxării datoriei să îl facă sustenabil", a explicat Thomsen după reuniunea maraton a miniștrilor de finanțe din zona euro la Bruxelles.

Miniștrii de finanțe din zona euro au convenit, miercuri dimineață, asupra unei serii de "măsuri progresive" pentru a relaxa datoria Greciei, o condiție cerută de FMI în schimbul sprijinului său, mai notează AFP.

"Eurogrupul a convenit astăzi asupra unui pachet de măsuri privind datoria, care vor fi puse în aplicare progresiv", a anunțat președintele său, Jeroen Dijsselbloem, după această reuniune crucială ce a durat aproape unsprezece ore la Bruxelles.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA