Fost şef al KGB din Transnistria, numit "vicepremier" în autoproclamata Republică Doneţk

Friday, 11 July 2014, 13:10, Sursă: REALITATEA.NET

Fostul şef al serviciilor de securitate (KGB) din Transnistria, Vladimir Antiufeev, urmărit penal la Tiraspol pentru delapidare de fonduri, a fost numit "vicepremier" în "Republica Populară Doneţk", autoproclamată de separatişti în estul Ucrainei, scrie Mediafax.ro.

Adaugă părerea ta

Numirea lui Vladimir Antiufeev a fost anunţată într-o conferinţă de presă de Aleksandr Borodai, "premierul" separatist de la Doneţk, potrivit Wall Street Journal. Aleksandr Borodai a precizat că Vladimir Antiufeev se va ocupa de securitate, justiţie şi afaceri interne.

Cetăţean rus, Vladimir Antiufeev a fost demis de la conducerea serviciilor de securitate transnistrene de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, în 2012. El s-a refugiat în Rusia după ce autorităţile separatiste de la Tiraspol au deschis pe numele său un dosar penal pentru delapidare de fonduri.

Mai multe persoane cu legături în regiunea separatistă Transnistria deţin poziţii cheie în regiuni din Ucraina, în urma ofensivei declanşate de separatiştii proruşi din est. Astfel, liderul separatiştilor din Doneţk, Igor Strelkov, care, potrivit presei, ar fi fost ofiţer al serviciilor militare ruse, a dezvăluit că a luptat în conflictul din Transnistria. Strelkov şi "premierul" Aleksandr Borodai au jucat un rol decisiv în anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, iar în prezent conduc operaţiunile militare desfăşurate la Doneţk, în estul Ucrainei. În plus, premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, este orginar din Republica Moldova.

Alte articole din: EUROPA