Focar de antrax în nordul Siberiei. Autorităţile ruse sunt în alertă

Tuesday, 02 August 2016, 19:56 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Opt bolnavi de antrax, un copil mort cu acest diagnostic și câteva zeci de persoane dintr-o zonă izolată din nordul Rusiei transportate la spital pentru analize după ce autoritățile medicale au identificat un focar de antrax, boală bacteriană gravă care s-a răspândit de la turmele de reni, conform unui material publicat de BBC.

Peste 2.300 de reni au murit de antrax în regiunea Yamalo-Nenets din Siberia, iar familiile care se ocupau cu creșterea renilor au fost evacuate. Un val de căldură care a ajuns în această regiune siberiană, cu temperaturi care au atins 35 de grade Celsius, a favorizat probabil apariția și extinderea focarului de antrax.

Rusia a trimis trupe antrenate pentru război biologic pentru a participa la rezolvarea acestei urgențe medicale. Un purtător de cuvânt al autorităților locale a declarat pentru agenția de presă TASS că au fost spitalizați 90 de oameni pentru analize, dintre care 50 sunt copii. "Am hotărât să testăm toți copiii care mână turme de reni, chiar dacă nu prezintă simptome de îmbolnăvire", conform purtătorului de cuvânt.

Focarul de antrax ar fi izbucnit probabil după ce temperaturile neobișnuit de ridicate au topit permafrostul, lăsând expuse resturi de reni infectate cu antrax în tundra siberiană, conform AFP. Familiile crescătorilor de reni din zonă au fost mutate într-o tabără aflată la 60 de kilometri de focarul de infecție, scrie Agerpres.

Ultimul astfel de focar în regiune s-a produs în 1941. Maladia antrax este provocată de Bacillus anthracis și poate fi mortală, dar din fericire nu se răspândește foarte ușor. Antraxul poate fi tratat cu antibiotice, dar tratamentul trebuie să înceapă imediat după infectare.

Autoritățile suedeze au anunțat, la rândul lor, că investighează un focar de antrax la niște ferme din centrul Suediei. Opt vite și un cal de la câteva ferme din apropiere de Omberg, în regiunea Östergötland, au murit după ce un prim caz de îmbolnăvire cu antrax a fost confirmat de experți la animale, în urmă cu o lună, conform site-ului thelocal.se.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri