Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Turcia în recesiune. Erdogan luptă pentru ”supraviețuire”, dar ar putea pierde Ankara și Istanbulul

Sunday, 31 March 2019, 12:04 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu un risc ridicat la alegerile municipale care au loc duminică, pe fondul recesiunii cu care se confruntă ţara, relatează duminică AFP, citată de Agerpres. Cum Turcia se confruntă cu prima recesiune în 10 ani, o inflaţie record şi un şomaj în creştere, acest vot este un test pentru Erdogan, care a câştigat toate alegerile de la venirea la putere a partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), în 2002.

Președintele Turciei a dus o campanie necontenită, vorbind despre ”supraviețuire” și difuzând mulțimilor clipul cu atacul asupra moscheelor din Noua Zeelandă, de pe urma căruia a încercat să beneficieze electoral. 

Dacă Erdogan spune că ''supravieţuirea naţiunii'' este în joc, cerând ''îngroparea în urne'' a duşmanilor ţării, opoziţia cere să se profite de acest scrutin înainte de 2023 pentru a sancţiona politica economică a puterii.

Și problemele economice care îi afectează direct pe cetățeni par să aibă efect. Eficientă este însă și mobilizarea opoziției, care s-a unit în mai multe orașe pentru a învinge candidații lui Erdogan. 

Alegătorii urmează să-şi aleagă duminică primarii, consilierii municipali şi conducătorii de district ("muhtar"). O atenţie deosebită va fi acordată celor 30 de municipalităţi metropolitane care sunt centrul economic al ţării, în special Bursa (nord-vest) şi Antalya (sud).

Dar atenţia se concentrează pe capitala Ankara şi pe Istanbul, centru demografic şi economic al ţării, unde hegemonia AKP şi a predecesorilor săi islamişti care durează de 25 de ani este acum ameninţată.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat joi că el se află la cârma economiei turce, într-un context în care formaţiunea sa AKP, aflată la guvernare din 2002, se confruntă cu posibile pierderi la alegerile locale de duminică, din cauza problemelor economice, notează Reuters.

Sondajele de opinie arată că AKP ar putea pierde controlul la Ankara şi chiar la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia şi unde Erdogan a fost primar, ceea ce ar fi o lovitură dureroasă pentru partidul care a condus ţara într-o îndelungată perioadă de remarcabilă creştere economică.

Preşedintele s-a angajat să aplice fără întârziere după alegeri reforme structurale pentru a susţine economia Turciei în faţa unor posibile atacuri din partea "speculatorilor".


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN