Economia lui Erdogan, în picaj. Turcia a intrat în recesiune

Tuesday, 12 March 2019, 08:19, Sursă: REALITATEA.NET

Turcia a intrat în recesiune tehnică în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 30% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut, o lovitură pentru liderul autoritar Recep Tayyip Erdogan, în prag de alegeri locale, transmit BBC şi Reuters, citate de Agerpres.

Adaugă părerea ta

PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 1,6% în precedentele trei luni, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat).

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Sectorul construcţiilor, care a beneficiat mult timp boom-ul creditării din Turcia, s-a contractat cu 8,7% în trimestrul patru din 2018, în timp ce în industrie s-a înregistrat un declin de 6,4%. Cheltuielile de consum au scăzut cu aproximativ 9%, după ce rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu împrumuturile au afectat perspectivele de investiţii.

Anul trecut, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Guvernul a multiplicat măsurile pentru a lupta împotriva creșterilor de prețuri, într-o primă etapă prin reduceri voluntare ale prețurilor din partea unor companii și comercianți, notează Hotnews.ro.

În februarie, după anunțul unei creșteri a prețurilor la produsele alimentare de peste 30% în cifre anualizate, autoritățile au instalat standuri municipale la care se vând fructe și legume la prețuri reduse, în fața cărora s-au format rapid lungi cozi.

Ministrul Finanțelor, Berat Albayrak, a scris pe Twitter că "răul (...) este în spatele nostru", imputând cifrele proaste unor "atacuri speculative" și încetinirii economiei mondiale.