Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Curtea Supremă din Grecia a decis că referendumul de duminică este constituţional

Friday, 03 July 2015, 20:34 Sursă: REALITATEA.NET

Consiliul Europei anunţa, zilele trecute, că referendumul convocat în Grecia nu întruneşte condiţiile internaţionale de organizare, argumentând că a fost programat cu doar o săptămână înainte, informează Mediafax.

La o zi după ce a cerut concetățenilor săi să respingă, la referendumul de duminică, propunerile creditorilor internaționali pentru un nou acord de asistență financiară, premierul grec Alexis Tsipras a lansat, joi, un apel la "unitate națională" pentru a se "depăși dificultatea temporară" prin care trece țara și a cerut să se respecte procesul democratic, relatează agențiile AFP și EFE.

"A doua zi (după referendum) vom fi cu toții uniți în efortul de a scoate țara din criză. Și fără nicio îndoială (țara) va depăși acest moment păstrându-și demnitatea și suveranitatea", a spus Tsipras, într-o intervenție în fața comandanților forțelor armate după ce s-a întâlnit cu ministrul apărării, Panos Kamenos, liderul partidului Grecilor Independenți, partener minoritar în guvernul condus de stânga radicală Syriza.

În aceeași zi, 3 dintre cei 13 deputați ai formațiunii Grecilor Independenți s-au delimitat de poziția partidului lor și au cerut anularea referendumului.

Liderul opoziției din Grecia: ce se va decide, de fapt, la referendumul de duminică

 După ce negocierile cu creditorii internaționali au fost suspendate, Grecia se concentrează acum pe pregătirea referendumului de duminică, la care populația va decide dacă acceptă sau nu ultimele propuneri ale creditorilor internaționali.

Președintele Eurogrupului: Grecia se confruntă cu un viitor dificil. Nu e aproape de un nou acord

 Campania electorală aflată în desfășurarea a împărțit Grecia în două tabere. De o parte se află partidul Syriza, care îndeamnă electoratul să voteze 'Nu', adică să respingă acordul, invocând faptul că acesta implică noi măsuri de austeritate, iar de cealaltă parte conservatorii din Noua Democrație, care cer să se voteze 'Da', apreciind că în caz contrar ar fi în joc rămânerea Greciei în zona euro.

În opinia fostului prim-ministru conservator Konstantinos Karamalis, un 'Nu' la referendum ar fi interpretat de toată lumea drept 'primul pas către ieșirea' din UE.

În schimb, Alexis Tsipras crede că victoria opțiunii pentru 'Nu' va permite executivului său să obțină un acord cu condiții mai bune. La rândul său, ministrul de finanțe Yanis Varufakis a declarat că dacă cetățenii vor vota 'Da', atunci el va demisiona și nu va semna ceea ce el consideră a fi un 'acord ipocrit', care nu abordează probleme cheie, precum sustenabilitatea datoriei.

Tsipras susţine referendumul de duminică şi acuză UE de şantaj. Eurogrupul amână negocierile

 

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

CE: Vom aștepta rezultatul referendumului de duminică. E momentul ca grecii să-și aleagă viitorul

 

Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Tragedia greacă în imagini. Fotografia neputinței. Un bătrân plânge, deznădajduit, în fața băncilor

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN