Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Criza refugiaţilor. Oficialii europeni, negocieri cu Bashar Al Asad, preşedintele Siriei. Ce îi cer

Tuesday, 08 September 2015, 22:23 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat marţi că Occidentul ar trebui să îi implice pe Assad şi aliaţii săi, Iranul şi Rusia, în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, care avansează în Siria şi vrea să înfiinţeze un califat islamic în Orientul Mijlociu.

Preşedintele austriac, Heinz Fischer, s-a întâlnit chiar cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, la Teheran, devenind primul lider din Uniunea Europeană care vizitează Iranul după mai mult de zece ani. Cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună, în urma întrevederii. "Iranul va sta la orice masă, dacă va vedea că un viitor sigur, stabil şi democratic pentru Siria este scopul negocierilor. Suntem pregătiţi să discutăm cu toate părţile, cu ţările din regiune şi din afară", a declarat Rouhani, întrebat dacă Teheranul este dispus să discute despre conflictul sirian cu Statele Unite şi Arabia Saudită.

Ministrul spaniol de Externe a declarat de asemenea marţi că negocierile cu Assad sunt esenţiale pentru un armistiţiu în Siria. Europa şi Statele Unite afirmă de mult timp că Assad trebuie să renunţe la putere pentru ca în Siria să fie pace. Dar lupta împotriva jihadiştilor este o preocupare majoră în prezent.

Peste 250.000 de persoane au murit în ultimii patru ani în conflictul din Siria, care a determinat mii de oameni să fugă din ţară şi să se refugieze în Europa. Ministrul rus de Externe a declarat că Uniunea Europeană este de vină pentru numărul mare de refugiaţi care vin pe teritoriul său.

"Pentru a se face dreptate, trebuie ca acele ţări care au declanşat conflictele să-şi asume responsabilităţile şi să ofere ajutor umanitar victimelor", a afirmat Serghei Lavrov.Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN