Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Guşă: Mişcările teroriste, mase de manevră pentru marile puteri

Tuesday, 20 December 2016, 00:43 Sursă: REALITATEA.NET

Cozmin Guşă a spus ca o primă concluzie: "Uitându-ne în Europa, fie că vorbim de ţări NATO, cum e Turcia, fie că vorbim de capitala informală a Uniunii Europene, cum e Germania, Berlin, ne dăm seama de o concluzie tristă.

Europa asta mare resimte lipsa implicării a SUA din ultimii ani şi din ce în ce mai mult, inclusiv mişcările naţionaliste, inspirate sau finanţate de Moscova, au proliferat tocmai din cauza proastei strategii a lui Obama care a neglijat total această zonă de parteneriat strategic a SUA, respectiv a NATO.

Relativ la Europa şi la dna Merkel, totul se plăteşte. În momentul din iulie când liderii lumii au stat şi au acceptat minciunile lui Erdogan care a explicat că a avut loc un puci şi el a fost în mare pericol, când de fapt, a fost o regie bine pusă la punct, pentru ca Erdogan să-şi macine toţi opozanţii pe care ei îi consideră duşmani, să îi ucidă, să îi bage la puşcărie dacă vorbim de mass-media, să poată să întoarcă frontul de parteneriat strategic cu NATO şi cu SUA într-un alt parteneriat care este cel cu Rusia şi cu Putin.

În ultimele luni, Erdogan a încercat să reorienteze capabilitatea militară a Turciei într-un posibil parteneriat cu partea euro-asiatică decât cu NATO, de aici şi nervozitatea Statelor Unite. Pe lângă lipsa de implicare a lui Obama, acum ne-am mai căptuşit şi cu un preşedinte al SUA care a spus în campania electorală că îl interesează mai mult America decât Europa.

Acest eveniment pe axa Ankara-Berlin putem să-l citim într-o notă mult gravă, pentru că dacă la Ankara vedem relaţia ruso-turcă într-un fel, în Germania se chestionează atât siguranţa cetăţenilor, cât şi o implicare poloneză pentru că filiera asta a migranţilor nu o văd clar, o văd forţată.

Germania are probleme foarte mari şi asta nu este o banalitate, cu atâţia morţi, atâţia zeci de răniţi şi să spunem că şoferul camionului a suferit un atac de cord. Chiar şi aşa, cum să fi condus un camion cu acea viteză şi să nu fie oprit de nimeni.

Vedem foarte limpede cum se produc destabilizări majore, fie că vorbim de linia NATO, fie că vorbim de linia UE".

Geopoliticianul Cozmin Guşă a vorbit şi despre mişcările teroriste

"Mişcările teroriste nu au fost decât o masă de manevră pentru marile puteri. Dacă vreţi să o luăm cu dictatorii lumii care au sfârşit prin a fi ucişi, Saddam Hussein sau alţii, şi care au fost nişte actori ignoranţi doritori de putere care şi-au dus popoarele într-o anumită linie, fie că vorbim de Statele Unite sau de Rusia.

Aceste mase de manevre teroriste sunt finanţate şi sunt înarmate exact de marile puteri. Trebuie să vedem cine a putut să încurajeze la finalul zilei asemenea mişcări care nu se vor sfârşi. Este doar începutul, din păcate a venit pe final de an, dar este doar începutul unui şir de evenimente într-o lume necoordonată şi nu sunt decât două state care au această capabilitate: SUA şi Rusia. De acum înainte trebuie să vedem care sunt implicările şi noi la rândul nostru, românii să ne facem temele de casă pentru că cu acest statut al nostru de insulă proeuroatlantică, cu o Mare Neagră care nu mai este atât de euroatlantică şi nici atît de prietenoasă nouă, cu vecini care s-au reorientat, nu suntem bine, chiar cu un calm intern, situaţia externă este gravisimă.

Lumea traversează nişte momente nemaiîntâlnite şi tehnologia face ca această carte de istorei pe care am citit-o cu toţii să nu ajungă astăzi pentru că tehnologia va modifica tot şi felul acesta de război hibrid, plus manipulările, apropo de Erdogan, vor fi la ordinea zilei".


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN