Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Conflictul din Turcia se intensifică. Noi victime la Istanbul

Sunday, 26 July 2015, 22:30 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Aviația militară turcă a bombardat din nou, duminică, obiective ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, cel mai recent atac al Ankarei împotriva militanților kurzi și Statului Islamic, au anunțat surse din securitatea turcă, informează Reuters. Avioanele de luptă F-17 care au lovit baze ale rebelilor PKK din Hakurk în nordul Irakului, au decolat la puțin timp după ora locală 20.00 (17.00 GMT) de la baza aeriană din Diyarbakir, au declarat aceste surse.

Ciocniri violente au loc în acest cartier de la moartea unui militant de extremă-stângă, ucis într-un raid al poliției, care a avut loc vineri.

Totodată, alți doi militari turci au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi duminică dimineaţă, într-un atac cu bombă produs în sud-estul ţării, în contextul în care insurgenţii kurzi au semnalat încetarea armistiţiului din cauza raidurilor aeriene turce, informează BBC News online, citat de RFI.ro.

Atacul cu maşină-capcană a vizat un convoi militar în localitatea Lice. Atentatul intervine la 24 de ore după ce aviaţia militară turcă a atacat poziţii militare kurde din nordul Irakului, încălcând practic armistiţiul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Atacul nu a fost revendicat, dar insurgenţii PKK au avertizat ieri că vor înceta armistiţiul, care dura de doi ani, după raidurile aeriene turce.

« Condițiile privind menținerea armistițiului au fost întrerupte (...), în contextul acestor agresiuni. Avem dreptul să ne apărăm », au declarat Forțele de apărare a poporului (HPG), aripa militară a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, într-o declarație pe pagina de internet a grupării.

Președintele regiunii autonome kurde din nordul Irakului, Massoud Barzani, l-a sunat pe premierul turc, Ahmet Davutoglu, pentru a-și exprima ''nemulțumirea în legătură cu caracterul periculos al situației'', potrivit comunicatului, notează AFP.

Situaţia este cu atât mai dificilă pentru Ankara cu cât acum Iranul a cerut respectarea "suveranității naționale" a statelor, în lupta contra terorismului, după bombardamentele Turciei în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe a declarat că "orice luptă contra terorismului trebuie făcută respectând normele internaționale și suveranitatea națională a statelor".

"Orice acțiune ce conduce la slăbirea guvernelor naționale poate, de fapt, să încurajeze grupurile teroriste să își realizeze acțiunile criminale", a spus oficialul de la Teheran, una dintre puţinele capitale care mai susţin regimul sirian al lui Bashar al Assad. Putere șiită, Iranul este principalul sprijin regional al guvernelor sirian și irakian, oferind ajutor financiar ambelor țări, unde de asemenea a trimis consilieri militari pentru a lupta împotriva grupurilor jihadiste.

NATO anunță o reuniune de ultimă oră

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN