Comisia Europeană dezvăluie astăzi noul plan pentru limitarea afluxului de migranți

Tuesday, 07 June 2016, 08:56 Sursă: REALITATEA.NET

Proiectul va fi prezentat în cursul după-amiezii de vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans și de șefa diplomației europene Federica Mogherini, în fața eurodeputaților reuniți în sesiune plenară la Starsbourg, scrie Agerpres.

El prevede "utilizarea fondurilor europene pentru promovarea investițiilor private în țările de origine ale migranților, în special în Africa", potrivit unui document al Parlamentului.

Pentru a facilita trimiterile de migranți spre țările lor, când nu pot pretinde statutul de refugiați, Comisia intenționează de asemenea "să accelereze negocierea acordurilor de readmitere cu țările cheie", africane, dar și asiatice, ca Pakistanul și Afganistanul.

Ea urmează, de asemenea, să precizeze căile pentru a promova migrația legală, în special a candidaților cu înaltă calificare.

Propunerile executivului european au scopul să pregătească terenul înaintea summit-ului statelor membre ale UE prevăzut la sfârșitul lui iunie la Bruxelles, în cursul căruia sunt așteptate noi decizii față de criza migratorie.

Ele vizează "cauzele profunde" ale migrației, urmărind să le indice africanilor perspective ale viitorului la ei acasă prin finanțarea unor proiecte concrete și forțând țările de origine să participe la punerea sub control a fluxurilor spre o Europă destabilizată de criza migratorie.

Această ambiție a existat și la summit-ul din La Valetta, care reunise în noiembrie 2015 în Malta conducători ai celor două continente. UE a lansat atunci un fond de 1,8 miliard de euro, care urma să fie completat de statele sale membre.

Dar rezultatele nu sunt încă tangibile. Iar după ce imensul aflux de migranți venind din Turcia s-a domolit, datorită fragilului acord între Bruxelles și Ankara încheiat în martie, ruta maritimă dinspre Africa a redevenit principala poartă de intrare în Europa.

Luna aprilie a marcat astfel o cotitură, pentru prima oară după iunie 2015, mumărul migranților sosiți pe mare în Italia fiind mai mare decât al celor veniți în Grecia.

Contrar migranților care trec prin Turcia, în cea mai mare parte sirieni fugind de război, cei peste 47.000 de migranți sosiți în Italia din ianuarie până în prezent au statut de migranți economici, fiind deci — potrivit europenilor — de retrimis acasă

Or, mai puțin de 40 % dintre migranții ilegali care primesc în UE ordinul să se întoarcă în țara lor o și fac efectiv, potrivit unor cifre datând din 2014, în parte din cauza lipsei de cooperare și a mijloacelor țărilor de origine de a-și recupera cetățenii.

Aflată în prima linie a problemei, Roma este una din capitalele inspiratoare ale noului proiect pe care urmează să-l prezinte Comisia, au asigurat mai multe surse europene, citând planul propus recent de șeful guvernului italian Matteo Renzi, botezat 'migrație compactă'.

"Este necesar un mare pact euro-african în schimbul unor mari investiții, dar, într-adevăr mari investiții, pentru că 1,8 miliard de euro promis la La Valetta este prea puțin", a explicat pentru AFP viceministrul italian Mario Giro, responsabil de probleme africane.

Potrivit lui, Matteo Renzi și cancelarul Angela Merkel au evocat împreună investiții structurale în valoare de 10 miliarde de euro în țările africane de unde provine majoritatea migranților.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN