Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Apelul Angelei Merkel către germani: "Lupta împotriva antisemitismului este datoria noastră"

Sunday, 14 September 2014, 21:11 Sursă: REALITATEA.NET

"Lupta împotriva antisemitismului este datoria noastră", le-a transmis cancelarul compatrioţilor, într-un discurs susţinut în faţa Porţii Brandenburg, în centrul capitalei, la câteva sute de metri distanţă de Memorialul Holocaustului, după 70 de ani de la prăbuşirea celui de-al Treilea Reich.

Acest mare miting are loc înaintea primei reuniuni organizate vreodată la Berlin şi în Germania de către Congresul Evreiesc Mondial (WJC).

Aproximativ 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, au dat curs apelului Consiliului Central Evreiesc din Germania, inclusiv preşedintele german Joachim Gauck. Printre steaguri germane şi israeliene se puteau vedea pancarte cu sloganul "Împotriva violenţei şi urii. Securitate pentru evrei".

Denunţând "valul îngrozitor de ură faţă de evrei" care a cuprins "întreaga Europă", preşedintele Consiliului Central Evreiesc din Germania Dieter Graumann şi-a exprimat regretul că "sinagoge au fost atacate", "evrei (au fost) ameninţaţi" şi că "pe străzile germane s-au auzit cuvinte antisemite".

Numeroşi reprezentanţi germani ai principalelor mişcări politice, de la stânga radicală şi până la conservatori şi de la Verzi şi până la social-democraţi, dar şi cea mai mare parte a membrilor Guvernului federal erau prezenţi alături de clerici catolici şi protestanţi.

"Aceste explozii antisemite sunt justificate prin conflictul cu (Fâşia) Gaza. Dar care este legătura? (...). Cel care a devenit antisemit din cauza Israelului era (aşa) deja mai înainte", a subliniat Graumann.

Sloganuri antisemite, auzite în această vară în Germania la mitinguri de susţinere a palestinienilor au fost condamnate imediat de către Merkel, într-o ţară care este marcată în continuare de Shoah şi crimele dictaturii naziste. Nicio acţiune violentă - aşa cum s-a întâmplat în Franţa - nu a fost totuşi constatată.

Catalogând drept "cadou" faptul că aproximativ 200.000 de evrei trăiesc din nou în Germania, cancelarul se opune ca aceştia să fie insultaţi. "Nu tolerez aşa ceva", a lansat ea.

"Viaţa comunităţii evreieşti face parte din viaţa noastră. Ea face parte din identitatea noastră şi din cultura noastră", a continuat ea, în aplauze.

Citeşte mai mult Mediafax.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN