Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ALEGERI FRANȚA: Un rezultat așteptat, care aruncă în aer ordinea politică

Monday, 24 April 2017, 08:35 Sursă: REALITATEA.NET

"Big bang" sau "marele salt în gol", a scris cotidianul economic Les Echos, care consideră primul tur al alegerilor expresia unei "profunde lehamite de 'sistem', o renunțare definitivă la trecut".

"Alegătorii au optat duminică pentru un nou început al vieții politice franceze așa cum era ea structurată de la începutul celei de-a V-a Republici", a continuat jurnalul.

"Acest rezultat constituie un cutremur ale cărui replici vor fi de durată", a fost de părere cotidianul catolic La Croix.

Jurnalul liberal L'Opinion a subliniat că "alegătorii francezi au deschis, duminică, 23 aprilie, o pagină cu totul nouă din istoria celei de-a V-a Republici, eliminându-i de la prezidențiale pe toți reprezentanții partidelor politice care, sub un nume sau altul, au guvernat în deceniile trecute".

"Dreapta K.O." a scris cotidianul de dreapta Le Figaro care a constatat că, "prin urmare, a fost pierdut ceea ce era de nepierdut".

"În timp ce dorința de alternanță, după un mandat de cinci ani considerat dezastruos, nu a fost niciodată atât de puternică, pentru prima dată în istoria sa (dreapta) nu va fi reprezentată în turul al doilea al prezidențialelor", a adăugat Le Figaro.

În poziție de favorit, Emmanuel Macron este acum "la o treaptă" de putere, a titrat pe prima pagină Libération.

"Turul al doilea se vor înfrunta deci social-liberalismul și naționalismul, deschiderea și închiderea, Europa unită și Franța singură", a explicat cotidianul de stânga care a adăugat că, "în principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a câștigat în fața zgripțuroaicei".

Dar, a nuanțat imediat, "FN a realizat cel mai important scor din istoria sa la prezidențiale. Iar dacă lupta se schimbă într-o confruntare popor-elite, cine poate prevesti rezultatul cu siguranță? Într-un decor nou, orice este posibil. Altfel spus, vigilență".

Un "Niciodată" fără ambiguitate barând o poză a Marinei Le Pen se afișează pe prima pagină a cotidianului comunist L'Humanité care lansează acest apel: "Să ne unim pentru a-i bara drumul".


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN