Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

EXIT POLL

ALEGERI FRANȚA. Macron promite sancțiuni pentru Polonia. Răspuns prompt al Varșoviei

Friday, 28 April 2017, 12:00 Sursă: REALITATEA.NET

''În primele trei luni după alegerea mea, va exista o decizie luată referitoare la Polonia. Îmi angajez întreaga responsabilitate pe acest subiect'', a declarat Macron, într-un interviu apărut joi în cotidianul regional La Voix du Nord. ''Vreau să privim cazul Poloniei în integralitatea sa. Și ca pe subiectele drepturilor și valorilor Uniunii Europene să fie luate sancțiuni'', a subliniat candidatul centrist.

''Nu poate exista o țară care profită de decalajele fiscale sociale din interiorul Uniunii Europene și care încalcă toate principiile Uniunii'', a explicat el.

Macron, acuzat de rivala de extremă dreapta, Marine Le Pen, că este candidatul ''globalizării sălbatice'', a fost huiduit miercuri în timpul vizitei de campanie la fabrica Whirlpool din Amiens (nord), care urmează să fie închisă și delocalizată în Polonia, iar sute de angajați să fie concediați.

''Nu voi urma Europa așa cum este. Am apărat întotdeauna Europa în această campanie, spunând în același timp că vreau o altă Europă, o Europă care apără'', a arătat Macron, referindu-se în special la propunerea sa de armonizare fiscală și socială în Uniunea Europeană.

Favoritul turului al doilea al prezidențialelor dorește adoptarea de sancțiuni în această vară, nu în legătură cu un eventual dumping social, ceea ce este imposibil în stadiul actual al reglementărilor, ci în ce privește valorile europene.

''Nu putem avea o Europă care dezbate la zecimală pe fiecare din subiectele bugetare ale fiecărei țări și care, atunci când există o țară membră a UE care se comportă precum Polonia, sau precum Ungaria, pe subiecte ca Universitatea (Central-Europeană, n.r.) și refugiații, valorile fundamentale, decide să nu facă nimic'', a explicat el.

Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri guvernul partidului naționalist conservator Lege și Justiție (PiS), la putere de la sfârșitul lui 2015, în legătură cu atingerile aduse statului de drept de reforma constituțională aplicată de acesta.

Varșovia a calificat vineri ca 'deplasată' declarația candidatului centrist la președinția Franței.

'Nu suntem de acord ca Polonia să fie folosită în felul acesta în campania electorală din Franța', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Rafal Bochenek, pentru agenția națională PAP, în noaptea de joi spre vineri.

'Acest gen de afirmații arată că tendințele protecționiste sunt în continuare prezente în UE, tendințe care afectează negativ dezvoltarea pieței libere și merg în mod clar împotriva valorilor europene care trebuie să fie baza construcției UE', a mai spus Bochenek.

Potrivit acestuia, 'faptul că firmele decid să-și transfere filialele de pe malurile Senei în Polonia dovedește că Polonia este un stat ce creează condiții favorabile antreprenorilor'.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN