Coronavirus - România: 118054 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Violeta Alexandru: AJOFM-urile par că nu sunt conectate la schimbările din piaţa muncii. Banii de formare trebuie să ajungă la firme

Monday, 03 August 2020, 22:49 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

"Avem locuri de muncă de oferit dar nu avem oameni care să vină la treabă”. Alba Iulia, astăzi, la discuţie cu mediul de afaceri.

Încerc câteva explicaţii, eu ştiind că la ANOFM sunt înregistraţi şomeri indemnizaţi/neindemnizaţi, oameni în căutarea unui loc de muncă. În România, se califică oameni pentru diverse meserii după cum crede statul că trebuie. Nu este normal. Banii de formare trebuie să ajungă la firme şi ele să îi gestioneze. Acestea ştiu cel mai bine ce tip de pregătire le este necesară viitorilor angajaţi, când şi cum trebuie făcută. Ele vor urmări ca formarea să se facă bine pentru că au interesul să aibă forţă de muncă competitivă", a scris, pe Facebook, ministrul Muncii.

În acest context, Violeta Alexandru a atras atenția asupra lipsei implicării Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru facilitarea angajării persoanelor înregistrate, arătând că acestea nu sunt conectate la schimbările de pe piaţa muncii.

"După toate semnalele pe care le-am dat despre nevoia de schimbare radicală a abordării, nu văd o mobilizare din partea AJOFM-urilor pentru a se implica activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, pentru a prelua imediat informaţii de la angajatorii care au locuri de muncă şi pentru a căuta cu determinare să le găsească persoane interesate şi apte să muncească. Se comportă exact ca cineva care nu va putea răspunde niciodată unui mediu concurenţial. Fac strictul necesar la acest capitol. Nu văd că AJOFM-urile sunt conectate la schimbările din piaţa muncii", a subliniat ministrul.

Alexandru a amintit că rolul principal al AJOFM-urilor este să ajute șomerii să își găsească locuri de muncă, nu să fie o agenții de plăți.

"Cu tot cu gestionarea (bună, altminteri) a măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatori din această perioadă, ANOFM parcă vrea să se transforme în agenţie de plăţi. Nu cred că la acest lucru trebuie să se rezume. Oamenii trebuie să aibă reală încredere că, dacă bat la uşa AJOFM, aici sigur există şanse reale să îşi găsească un loc de muncă. O să cer să vorbim mai mult despre ce locuri de muncă şi-au găsit oamenii prin AJOFM. România are nevoie să se muncească. Cele două părţi - angajaţi şi angajatori - chiar sunt parteneri; sunt aici pentru ca acest lucru nu numai să se audă, dar să se şi întâmple", a adăugat ministrul Muncii.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL