Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Veste bună pentru elevii navetiști: cheltuielile de transport vor fi decontate

Thursday, 17 October 2019, 18:52 Sursă: REALITATEA.NET

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că sintagma ‘pe bază de abonament'” din Legea educației „este neconstituţională”, anunță CCR.

Curtea Constituțională a României a admis, joi, 17 octombrie, în unanimitate, ca decontarea navetei școlare pe bază de abonament. Totuși, decizia CCR nu va produce nicio schimbare reală, pentru că situația se va reglementa prin OUG 51/2019, în Parlament. OUG 51/2019 a trecut de Senat și urmează să meargă din nou în Parlament pentru a se vota legea de adoptare a ordonanței.

Efectul este că de acum încolo vor putea fi decontate toate tipurile de legitimații de călătorii, chiar și un bilet”, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andrei-Mihai Tănase, pentru Edupedu.ro.

Transportatorii folosesc și alte tipuri de legitimații de călătorie, în afară de abonamente: de exemplu, un număr delimitat de bilete pe lună. De cele mai multe ori, transportatorii nu dau abonamente pe o perioadă delimitată de timp, ci pachete de bilete”, a explicat liderul AEC.

Sesizarea de la Curtea Constituțională a pornit de la situația invocată de Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Covasna, care a cerut instanței „să nu se mai prevadă doar abonamentul în Legea educației, la decontare, ca să nu mai fie restricționată decontarea navetei de un anumit tip de legitimație de călătorie”.

În Legea educației se prevede că „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă". Este vorba de art. 84 art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011.

Și Federația Elevilor din România a cerut, în iulie, Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la Ordonanța care afectează transportul școlar - OUG 51 din 25 iunie 2019, care a scos transportul județean din sfera serviciilor publice.

Decizia Curții Constituțională a României din 17 octombrie, de admitere, în unanimitate, ca decontarea navetei școlare pe bază de abonament este definitivă și obligatorie. 

Redăm mai jos comunicatul integral al Curții Constituționale:

„În ziua de 17 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. lit.d) din Constituţia României şi al art.11 alin.(1) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011, având următorul cuprins:

‘Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă‘.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ‘pe bază de abonament‘ cuprinsă la art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011 este neconstituţională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea de Apel Braşov.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL