Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizia CCR în cazul BELINA, amânată pentru 23 noiembrie. Dorneanu: "Pentru aprofundarea cauzei"

Thursday, 16 November 2017, 07:20 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul Justiției a mers personal în fața foștilor săi colegi de la CCR, să susțină punctul de vedere al cabinetului Tudose. 

"Noi considerăm că sesizarea este admisibilă", a spus Tudorel Toader. Acesta a mai punctat că  procurorii DNA nu pot ancheta legalitatea, circumstantele sau oportunitatea unei hotarari de guvern, pentru ca legalitatea unei HG este de competenta unei instante de contencios administrativ, iar Parchetul General si DNA nu ii pot lua din competente.

Ministrul justitiei a spus ca DNA are doar posibilitatea de declansare a mecanismelor constitutionale de verificare a legalitatii HG prin sesizarea instantei de contencios, dar nu i se poate substitui.

Mai mult, acesta a spus că "nu avem nicio infracţiunea care să constea în fapta Guvernului de a adopta o hotărâre de Guvern":

”După ştiinţa mea, din cele aproape 1000 de infracţiuni câte găsim, din păcate prea multe după părerea mea, în partea specială a Codului şi în legile speciale, nu avem nicio infracţiunea care să constea în fapta guvernului de a adopta o hotărâre de guvern, nu act normativ, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă. Prin urmare, dacă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA, procurorul, în general, nu are competenţa, abilitatea legală constituţională să ancheteze”, a adăugat Toader.

Plumb şi Sevil, implicate în dosarul Belina

Doi foști miniștri, Sevil Shaiddeh şi Rovana Plumb, sunt cercetați pentru că au promovat două hotărâri de guvern prin intermediul cărora sute de hectare de teren au trecut din proprietatea statului, în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate unei firme private.

Rovana Plumb și Sevil Shaideh spun că sunt nevinovate, dar, în cele din urmă, la insistențele premierului, au făcut pasul în spate și au plecat din Guvern. 

Ce a reclamat Tăriceanu la CCR

În 23 octombrie, președintele Senatului a cerut CCR să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.

Conform solicitării către CCR, acest conflict a intervenit ca urmare a cercetării penale a DNA asupra legalității Hotărârii Guvernului 858/2013 și a Hotărârii Guvernului 943/2013, după cum se preciza într-un comunicat al Senatului. Potrivit sursei citate, în documentul înaintat CCR se susține că actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA — componentă a Ministerului Public, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern.

Or, potrivit celor statuate chiar de Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de guvern dă expresie competenței originare a Executivului, se arăta în comunicat.

Președintele Senatului a solicitat CCR: să constate existența conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public — Direcția Națională Anticorupție, pe de o parte, și Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului — Ministerul Public — Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotărârilor de guvern. DNA efectuează cercetări față de mai multe persoane pentru fapte care au legătură cu transferul de proprietate a unor părți din insula Belina și brațul Pavel.

"În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013 act cu caracter individual și HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituției României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, OUG 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale 'Apele Române', Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă", preciza DNA.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL