Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SUA se retrag oficial din Pactul Global pentru Mediu

Wednesday, 04 November 2020, 09:37 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Acordul de la Paris a fost semnat în 2015. Din cele 197 de țări semnatare, doar SUA l-au denunțat până acum.

În mandatul lui Barack Obama, SUA s-au angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 26%-28% până în 2025 faţă de nivelurile din 2005. În 2017 însă, Trump a invocat impactul negativ al acordului asupra economiei americane. ”Suntem o ţară bogată în gaz, cărbune, petrol şi în multe altele. Acordul este rău pentru companiile noastre”, spunea atunci liderul de la Casa Albă, apreciind că obiectivele țării sale erau prea mari în comparaţie cu cele ale rivalului chinez.

”Retragerea SUA va lăsa un decalaj în regimul nostru şi în eforturile globale pentru a atinge obiectivele şi ambiţiile Acordului de la Paris”, a declarat Patricia Espinosa, secretar executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), potrivit Agerpres. Aceasta a precizat că SUA vor face în continuare parte din UNFCCC.

Perioada în care SUA nu vor mai face parte din acord va fi decisă însă după alegeri. Contracandidatul lui Trump, democratul Joe Biden, a promis că se va alătura Pactului Global pentru Mediu dacă va fi ales. Acesta și-a propus ca țara să atingă emisii zero nete până în 2050, în conformitate cu un plan de două miliarde de dolari pentru transformarea economiei.

Reamintim că decizia privind retragerea din Acordul de la Paris vine în contextul în care SUA sunt al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume.

 

 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL