Coronavirus - România: 111550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SUA salută ordonanța guvernului pe tema interceptărilor

Tuesday, 15 March 2016, 14:45 Sursă: REALITATEA.NET

"Parteneriatul Strategic SUA-România a condus la o cooperare din ce în ce mai strânsă și mai importantă între instituțiile de aplicare a legii în sprijinul luptei împotriva criminalității organizate internaționale, corupției, criminalității cibernetice și terorismului. Ambasada Statelor Unite salută eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curții Constituționale privind folosirea probelor obținute prin supraveghere tehnică și de a menține capacitatea instituțiilor statului de drept de a-și continua importanta activitate", anunță un comunicat al Ambasadei SUA la București.

O reacție a venit și de la Ambasada Marii Britanii.

"Marea Britanie apreciază în mod deosebit cooperarea cu România în combaterea crimei organizate. De asemenea, Marea Britanie sprijină lupta împotriva corupției. Mandatele de supraveghere tehnică au un rol important în ambele direcții. Statul român este cel care hotărăște cum se realizează aceste interceptări. Avem încredere că România va face în așa fel încât să aibă capacitatea de a realiza și folosi produsul acestor interceptări, respectând legislația și Constituția. În acelaşi timp, sperăm că în plan bilateral colaborarea noastră în ceea ce privește aplicarea legii nu va avea de suferit", a precizat ambasada britanică.

Guvernul a adoptat, vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare, ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil proiectul. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Raluca Prună, în cadrul unor declarații de presă susținute la Palatul Victoria. Concret, de acum înainte, procurorii vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod 'nemijlocit' infrastructura Serviciului Român de Informații, pe care SRI va fi obligat să o pună la dispoziţia procurorilor, Ministerul Public va putea face interceptări, alături de DNA și DIICOT, iar câte 40 de agenți de poliție judiciară vor fi detașați la structurile de parchet.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL