Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Speranțe în lupta cu noul coronavirus! Persoanele în vârstă răspund foarte bine la vaccinul anti-COVID-19 testat de compania americană Moderna

Thursday, 27 August 2020, 10:32 Sursă: realitatea.net, Mediafax

Autor: Ioana Stanescu

 

Vaccinul a fost testat deocamdată pe 10 adulţi cu vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani şi 10 adulţi cu vârstă de 71 de ani şi mai mari, au precizat reprezentanţii Moderna. Fiecare participant a primit două doze de 100 micrograme de vaccin la 28 de zile diferenţă între ele, transmite Reuters.. 

Vaccinul a părut să fie bine tolerat, nefiind raportate reacţii adverse grave, scrie Mediafax. Unii pacienţi au raportat oboseală, frisoane, dureri de cap şi dureri în zona unde a fost făcută injecţia, dar majoritatea simptomelor au trecut în două zile.

Voluntarii au produs anticorpi, despre care cercetătorii cred că sunt necesari pentru a construi imunitate la virus, şi celule T, a precizat Moderna în rezultatele sale. În plus, anticorpii care au fost produşi au fost mai mari decât cei observaţi la persoanele care şi-au revenit după COVID-19.

Moderna susține că răspunsurile imune la persoanele cu vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, peste 70 de ani şi cele între 18 şi 55 de ani au fost similare.

Anunțul efectelor vaccinului anti-COVID-19 vine după ce oficialii din domeniul sănătăţii erau îngrijoraţi dacă va avea efect la persoanele în vârstă, ale căror sisteme imunitare de obicei nu răspund la fel de puternic la vaccinuri.

Aproximativ 18% din totalul participanţilor sunt afro-americani, latini, americani sau indigeni din Alaska, grupuri care au fost afectate în special de pandemie şi sunt adesea subreprezentate în studiile clinice.
 
Compania a înregistrat până în prezent peste 13.000 de participanţi la studiul său de fază finală.

Compania Moderna, cu sediul în SUA, este unul din cei mai importanţi concurenţi în cursa pentru a dezvolta un vaccin împotriva virusului care a ucis peste 820.000 de oameni în întreaga lume. Vaccinul său candidat, mRNA-1273, se află deja în stadii finale ale studiilor clinice pe oameni.

Moderna desfăşoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm). ARNm joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucţiunile care direcţionează celulele din organism în vederea producerii proteinelor, inclusiv a celor care pot preveni sau combate bolile.

Acţiunile Moderna, care a căror valoare a crescut de peste trei ori în acest an, au crescut cu aproximativ 6% după publicarea datelor obținute în urma primei faze clinice de testare.

Vaccinul dezvoltat de Moderna trebuie păstrat la minus 20 de grade Celsius pentru livrare şi depozitare pe termen mai lung, de până la şase luni, dar poate fi păstrat la temperaturi regulate de refrigerare până la 10 zile. Vaccinul va fi distribuit în flacoane cu 10 doze, fără conservanţi, a spus compania.

Moderna, care nu a adus niciodată un vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari de la guvernul SUA în cadrul programului său Operation Warp Speed. De asemenea, a încheiat un acord de furnizare cu Statele Unite, de 1,5 miliarde de dolari. Președintele Donald Trump a anunțat pe 12 august că guvernul american va cumpăra 100 de milioane de doze de vaccin de la Moderna, într-un acord în valoare de 1,53 miliarde de dolari. SUA au investit deja 955 milioane dolari în dezvoltarea vaccinurilor Moderna, ceea ce duce la investiţiile totale de aproape 2,5 miliarde de dolari.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL