Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Singapore - prima țară care introduce oficial verificarea facială în sistemul de evidență a populației

Saturday, 26 September 2020, 20:12 Sursă: realitatea.net, Mediafax

Autor: Ioana Stanescu

 

Recunoaşterea și verificarea facială depind de scanarea feţei unei persoane şi de potrivirea cu o imagine dintr-o bază de date existentă, pentru a se stabili identitatea acesteia, relatează BBC, potrivit mediafax.ro. Verificarea necesită consimţământul explicit al utilizatorului, iar utilizatorul primeşte ceva în schimb, cum ar fi accesul la telefon său sau la aplicaţia bancară.

Agenţia guvernamentală pentru tehnologie spune că va fi „fundamentală” pentru economia digitală a ţării.

Sistemul a fost testat într-o bancă şi este acum lansat la nivel naţional. Tehnologia nu numai că identifică o persoană, dar se şi asigură că aceasta este cu adevărat prezentă.

"Trebuie să vă asiguraţi că persoana este cu adevărat prezentă atunci când se autentifică, că nu este o fotografie, un videoclip, o înregistrare reluată sau un deepfake", a declarat Andrew Bud, fondator şi director executiv al iProov, compania din Marea Britanie care furnizează tehnologia.

Tehnologia va fi integrată cu schema de identitate digitală SingPass şi permite accesul la serviciile guvernamentale.

"Este pentru prima dată când verificarea feţei bazată pe cloud este utilizată pentru a asigura identitatea persoanelor care utilizează un sistem naţional de identitate digitală", a spus Bud.

Prin contrast, tehnologia de recunoaştere a feţei ar putea scana faţa tuturor celor dintr-o gară şi ar avertiza autorităţile dacă un criminal trece prin faţa camerei.

Multe guverne folosesc deja verificarea facială, dar puţine au luat în considerare ataşarea tehnologiei la identitatea naţională.

Verificarea facială este deja răspândită în aeroporturi şi multe departamente guvernamentale o folosesc, inclusiv Ministerul de Interne al Regatului Unit şi Serviciul Naţional de Sănătate şi Departamentul de Securitate Internă al SUA.

Pe de altă parte, Comisia Europeană anunța, la începutul acestui an, că ia în considerarea interzicerea utilizării tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public, pentru următorii cinci, ani pentru a putea reglementa toate aspectele ce ţin de folosirea ei astfel încât să nu fie utilizată abuziv. Excepție ar face doar proiectele de cercetare şi securitate, pentru care tehnologia ar putea fi folosită în continuare.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL