Se cere demisia lui Dăncilă după OUG-ul de azi. "Trebuie să zboare rapid"

Tuesday, 25 June 2019, 17:26 Sursă: REALITATEA.NET

După alegerile din 26 mai și sentința din 27 mai, alianța PSD-ALDE a avut un moment de retragere și așteptare, după care a revenit la vechile obiceiuri. Opoziția nu a reușit să fructifice momentul slab al alianței de guvernare, iar moțiunea de cenzură s-a transformat într-un eșec lamentabil.

Adaugă părerea ta

Premierul PSD Viorica Dăncilă se pune bine cu baronii înainte de congresul PSD de sâmbătă. Guvernul a aprobat marți controversatul Cod Administrativ, care a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social.

Ordonanța de urgență cerută de baronii locali, care politizează complet administrația locală, a primit undă verde. Mai precis, Codul le dă șefilor de instituții puterea discreționară asupra angajării, promovării, mutării și demiterii funcționarilor publici.

Opoziția cere demisia premierului Viorica Dancila:

"Viorica Dăncilă a anunțat astăzi în ședința de Guvern adoptarea prin ordonanță de urgență a Codului administrativ: Pensii speciale pentru aleșii locali, adio abuz în serviciu pentru baronii locali, adio patriomoniu de stat.
Viorica Dăncilă trebuie să zboare urgent din funcția de prim-ministru", scrie Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Potrivit liderului USR, Dăncilă a încălcat astăzi în mod conștient Constituția României deoarece Codul Administrativ adoptat astăzi prin OUG de Guvernul PSD-ALDE este neconstituţional!

Codul Administrativ este contestat de Opoziție și societatea civilă și include prevederi controversate: aleşii locali primesc pensii speciale, Guvernul dă undă verde folosirii limbii minorităţilor naţionale în relaţia cu statul. Totodată, vor putea face parte din Guvern persoanele care au suferit o condamnare penală, dacă a intervenit reabilitarea.

Citește și Bombele din Codul Administrativ. O nouă ordonanță controversată, pe masa Guvernului Dăncilă

Uniunea Salvaţi România consideră că adoptarea de către Guvern a Codului administrativ va contribui şi mai mult la baronizarea administraţiei la nivel local şi la deteriorarea actului administrativ, se arată într-un comunicat transmis marţi.

"Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Executivul PSD - ALDE adoptă Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi total netransparent, fără ca măcar să fie adusă la cunoştinţa publicului forma intrată în şedinţa de Guvern. Semnele de întrebare sunt cu atât mai îndreptăţite cu cât forma iniţială dorită de PSD - ALDE şi trecută prin Parlament cu ignorarea amendamentelor Opoziţiei a fost declarată neconstituţională de CCR. Codul administrativ, pe care Guvernul Dăncilă îl adoptă în şedinţa de azi, conţine o serie de prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie), faţă de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcţionarii publici", precizează USR.

Potrivit sursei citate, practic, odată aprobată OUG pe Codul administrativ, toţi primarii, viceprimarii, şefii de CJ-uri şi adjuncţii lor, aleşi din 1992 încoace, vor beneficia de pensii speciale, care vor depăşi jumătate din indemnizaţiile acum în plată, indemnizaţii care, după cum subliniază USR, tot prin grija PSD - ALDE faţă de baronii locali au ajuns la peste 15.000 de lei pe lună.