Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bombele din Codul Administrativ. O nouă ordonață controversată, pe masa Guvernului Dăncilă

Monday, 10 June 2019, 07:54 Sursă: REALITATEA.NET

 Potrivit Codului Administrativ pus în consultare publică, aleşii locali vor primi pensii speciale mult promise de PSD.

Guvernul a dat curs şi solicitărilor făcute de UDMR. A păstrat prevederea potrivit căreia minorităţile naţionale îşi pot folosi limba maternă în relaţia cu statul, în localităţile în care ponderea cetăţenilor care aparţin unei minorităţi naţionale este de peste 20%. De asemenea, şedinţele consiliului local se pot desfăşura în limba minorităţii naţionale, daca cel putin 20% dintre consilieri aparţin unei minorităţi naţionale. În aceste cazuri se asigură, prin grija primarului, traducerea în limba română.

Codul administrativ prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au suferit condamnări penale, dacă a intervenit reabilitarea.

Potrivit textului OUG, se distinge între oportunitatea actelor administrative, care aparţine miniştrilor şi aleşilor locali şi corectitudinea şi legalitatea, care revin personalului de specialitate.

Guvernul susţine că „este constrâns să acționeze prompt pe calea unei ordonanțe de urgență în vederea eliminării disfuncționalităților de ordin sistemic, prin codificarea/sistematizarea/îmbunătățirea soluțiilor de reglementare din cuprinsul principalelor acte normative din domeniul administrației publice.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită Guvernului României să nu emită OUG pentru Codul Administrativ, ci adoptarea acestuia sub formă de lege, prin Parlament. FNSA mai cere interzicerea angajării în administaţia publică a celor care beneficiază de pensie de la stat.


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ