Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România, condamnată la CEDO pentru că nu respectă dreptul deținuților musulmani de a nu mânca porc

Tuesday, 10 November 2020, 16:14 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Plângerile au fost formulate de un cetățean român și unul moldovean. 

Reclamantul român, Dănuţ Neagu, s-a aflat în detenție în perioada 2009-2017 în mai multe penitenciare. Când a fost închis, acesta a declarat că este creștin-ortodox, însă, în timpul detenției, s-a convertit la islam. În închisoare i s-a refuzat dreptul la hrană fără carne de porc, așa cum cere religia musulmană, pentru că nu avea dovezi care să ateste că a aderat la această religie.

A doua plângere a fost făcută de Ion Saran, cetățean moldovean, domiciliat la Braşov. Acesta s-a aflat în detenție în perioada 2016-2018, în cinci închisori. Reclamația lui a vizat penitenciarele din Iaşi şi Miercurea-Ciuc, care i-au cerut o dovadă scrisă care să ateste că aderă la confesiunea musulmană. Când a fost închis, acesta susține că a declarat că este musulman. Cererea sa a fost însă respinsă şi de instanţele competente, care au constatat, printre altele, că s-a declarat iniţial a fi creştin-ortodox.

Instanța europeană obligă statul român să le achite celor doi despăgubiri de câte 5.000 de euro. În motivarea deciziei, CEDO subliniază și că autorităţile române nu au asigurat un echilibru corect între interesele penitenciarului, cele ale celorlalţi deţinuţi şi interesul celor doi reclamanţi, notează Agerpres. 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL