Premierul Orban, huiduit la Iași, s-a lansat în promisiuni pentru Autostrada Unirii

Friday, 24 January 2020, 17:04 Sursă: realitatea.net

Autor: Realitatea.NET

 

Despre Autostrada Unirii, premierul a spus Orban a spus că obiectivul Guvernului este ca proiectul să fie finanțat din bani europeni și că informațiile potrivit cărora Executivul nu are în vedere finanțarea europeană sunt fake news. El a promis că la prima ședință de guvern se va aproba OUG pentru Autostrada Unirii. 

Termenul dat de premierul Ludovic Orban pentru începerea efectivă a lucrărilor la Autostrada Moldovei este de aproximativ 2 ani, după realizarea studiilor de fezabilitate, obținerea avizelor de mediu și lansarea licitației pentru proiectare.

„Vom aproba ordonanța de urgență prin care vom încheia parteneriatul public-privat și vom muta de la Comisia de strategii și prognoză acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor, obligația de a gestiona acest proiect”, a promis Orban, precizând că ședința de Guvern va avea loc marți, 28 ianuarie.

Întrebat de jurnaliști despre un termen pentru realizarea autostrăzii A8, el a spus că un termen realist pentru emiterea ordinului de execuție a lucrărilor este de aproximativ 2 ani, după realizarea studiilor de fezabilitate, obținerea avizului de mediu și lansarea licitației pentru proiectare.

"Am moștenit acest proiect de autostradă. Era introdus, alături de alte 22, să fie realizat de Comisia de prognoză, care nu are nicio competență. Marți adoptăm ordonanța de urgență care va readuce în competența ministerelor de linie toate proiectele care erau la Comisia de prognoză. Vom încheia SF-ul cu PPP-ul (parteneriatul public privat) lansat de vechile guvernări și vom lua o decizie rapidă pe finanțare", a spus Orban.

Marți în ședința de Guvern vom adopta OUG prin care  punem capăt PPP şi vom muta la Ministerul Transporturilor obligaţia de a gestiona acest proiect. Vrem ca Autostrada Moldovei să fie finanțată de exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE, a mai spus Orban.

Ludovic Orban a spus că obiectivul este ca autostrada să fie finanțată din fonduri europene, atât studiul de fezabilitate, cât și construcția.

„Circulă pe piață o mulțime de minciuni, de fake-news-uri”, a spus Orban. El a spus că va fi finanțată prin exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE.

Ludovic Orban a susținut că există mai mulți pași ca să se întâmple acest lucru: "Ca să intre pe finanțare, trebuie adoptat bugetul Uniunii Europene, trebuie să se semneze acordul de partereiat România - Comisia Europeană privind împărțirea banilor pe axe și abia apoi se poate ști daca e finanțat. Reprezintă clar una din prioritățile noastre".

 Ludovic Orban a promis și ajutoare de stat mai mari pentru investitorii care vor veni în județe ale Moldovei.

„Orice investitor care va vrea să investească în România va fi invitat de noi să analizeze și investiția posibilă într-unul dintre județele Moldovei. Mai mult decât atât, (...) vom asigura un ajutor de stat mai mare pentru investitorii care vor investi în Moldova”, a spus Orban în aplauzele ieșenilor.

Orban a mai promis modernizarea căii ferate care traversează zona Moldovei.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au promis în fața mulțimii adunate vineri la Iași pentru a celebra Unirea Principatelor Române că autostrada A8 va fi realizată. Iohannis a transmis "un semnal ferm către guvernanți: românii și România au nevoie de Autostrada Unirii", iar Orban a spus că obiectivul Guvernului este ca autostrada să fie făcută din bani europeni, chiar dacă pe piață circulă tot felul de fake news-uri.

Atât premierul, cât și președintele au fost aplaudați, dar și huiduiți în timpul discursurilor susținute în fața celor câteva mii de ieșeni adunați în Piața Unirii, la manifestările de Ziua Principatelor Române. Din mulțime s-a scandat "Vrem autostradă" și "Nu mai vrem paradă, vrem autostradă!”.

 

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-24 17:34:32
Paine si circ in Romanica

Cu alte cuvinte, pentru cine nu stie ce inseamna PPP, Guvernul Orban arunca Autostrada la gunoi, nici macar PSD nu si-a permis sa infunde proiectul. Ce cadru social economic a creat PNL ca sa determine pe cineva sa investeasca un miliard si ceva in Romania pe 30 de ani? #sieu vor construi mai repede autostrada metru cu metru.

2020-01-24 18:53:06
Popescu florin

Măncător de gogoși cu rahat.

2020-01-24 18:54:32
vasiled

Sa o faceti cu diaspora, ca tot v a votat pe voi! Astia nu aduc nici un venit Romaniei!

2020-01-24 19:56:13
Robert

Din 40 miliarde imprumutate macar 1 daca punea deoparte si erau bani de autostrada, nu neaparat asta cu moldova, oricare, dar interesul lor este sa cheltuie rapid banii astia si sa ia 10% parandarat la ei. Altfel nu se baga in proiecte de infrastructura de durata pentru ca stiu ca nu mai apuca sa le faca si deci nu mai au acces la spagi. Foametea din PNL este imensa, multe guri trebuiesc astupate.

2020-01-24 20:47:17
Iliescu

Huiduiti-l pe Iohanniss pe unde-l prindeti poate asa pune putorile la munca nu la intins mana.

2020-01-24 22:58:31
adrian

Erau prin multime cateva trompete psd-iste,guristi platiti de psd ca sa faca atmosfera, de abia daca se auzeau.

2020-01-25 01:22:08
Puscarie

Asa zicea si Dragnea despre trompetele PNL...pana s-a convins. Sper din tot sufletul sa se convinga si astia curand.

2020-01-25 05:58:11
Si cu firme occidentle ,prețtri pe măsură .că nu dă guvernul banii ,el e cu interesul !

Era in angajamentul față de mahării care vă dirijează ,sa faceti autostrada cu firme germane sau americane ?Sunt milioane de EU,bre si PSD voia sa le dea chinezilor si românilor .Ce eroare,mai mult ,o oroare !Iata colonia ,iata fata adevărată față a guvernării !Totul va fi si scump și pentru generașiile care vor urma sa blesteme .Dar ce contează niste mujici acolo,când PPE e pe cai ,ce pe cai ,la noi pe este pe armăsari?Mai ziceti ceva dl Ciolacu !

Alte articole din: POLITICĂ