Ponta: PSD vrea şefi nepolitici la SRI şi SIE. Mă îndoiesc că Iohannis va propune de la PSD

Saturday, 31 January 2015, 12:53 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că social-democraţii îşi doresc ca viitorii directori ai serviciilor de informaţii, respectiv ai SRI şi SIE, să fie nepolitici, el arătând că se îndoieşte de faptul că şeful statului, Klaus Iohannis, va propune de la PSD.

Adaugă părerea ta

"Ce pot să vă spun, ca preşedinte al PSD, ne-am dori, pentru că vine la vot orice propunere a preşedintelui (Klaus Iohannis, n.r.), ne-am dori ca şefii serviciilor de informaţii - că şi la SIE este funcţia liberă, şi la SRI - să fie persoane nepolitice. Ne-am dori acest lucru şi asta ne-am dori să votăm. Ce va decide preşedintele, nu ştiu să vă spun. Vă va spune domnia sa, cu siguranţă, la momentul oportun", a spus Ponta citat de Mediafax.

Întrebat dacă prin oameni nepolitici se referă la cei aflaţi în sistem deja, Ponta a răspuns: "Nu neapărat. Important e că nu-mi doresc întoarcerea la o practică veche , aceea de a avea oameni politici care să conducă. Eu cred că reformele din ultimi ani au fost în direcţia depolitizării şi nu trebuie întors acest tren".

Ponta a admis că fostul director al SRI, George Maior, a fost un om politic şi a arătat că, în acest moment, se îndoieşte că Iohannis va face propuneri de oameni de la PSD.

"De acord (cu faptul că Maior a provenit din PSD, n.r.) . Mă îndoiesc că acum domnul Iohannis va propune pe cineva de la PSD, ca să fiu foarte realist", a spus Ponta.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat, marţi, demisia de la conducerea SRI preşedintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o.

La şefia SIE se află generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe, care a preluat conducerea interimară a Serviciului, după ce Teodor Meleşcanu şi-a înaintat demisia, în luna septembrie 2014.