Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Peste 9.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaște a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Wednesday, 14 October 2020, 22:00 Sursă: realitatea.net, RFI

Autor: Ioana Stanescu

 

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva ar putea fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în cursul nopţii de miercuri spre joi. După câteva evenimente agitate în cursul zilei, spre seară, s-a revenit la regula accesului la raclă doar pe baza buletinului de municpiul Iași. 

Sute de persoane din Iaşi şi din afara municipiului au încercat să intre miercuri, la orele prânzului, în curtea Catedralei Mitropolitane. Aceștia au forțat porţile de acces şi cordonul de jandarmi pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras şi astfel la raclă au ajuns şi persoanele venite din afara Iaşiului.

Îmbrânceală între credincioși și jandarmi, la racla Sfintei Parascheva. TOȚI credincioșii, lăsați să se închine ASTĂZI la moaște

Miercuri, până la ora 18:00, peste 9.200 de oameni au venit la racla cu Sfintele Moaște, relatează RFI

De asemenea, în imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane din Iași, alte peste 1.100 de persoane au asistat la slujba religioasă.

„În fiecare an, cu ocazia Pelerinajului de la Iaşi dedicat Sfintei Parascheva, efectivele Jandarmeriei iau măsuri pentru asigurarea climatului de ordine publică și protejarea tuturor participanților, iar astăzi aceste măsuri au avut în vedere contextul pandemic, fiind extrem de important să prevenim răspândirea virusului, care este favorizată în timpul unor aglomerări mari de persoane. În cursul acestei zile, până la ora 18:00, peste 9.200 de persoane au fost prezente la racla cu Sfintele Moaște, iar la slujbă au fost prezente 500 de persoane, care au avut loc pe scaun, iar în imediata apropiere alte peste 1.100 de persoane. (...)

Pelerinii au acces la raclă prin dispozitivul de siguranță, deplasarea efectuându-se în cadrul unui culoar pentru a se putea sta la rând cu respectarea distanței între credincioși. Voluntarii împart măști de protecție persoanelor care intră în culoar, asigurându-se o comunicare constantă cu privire la necesitatea purtării măștii și a respectării distanțării fizice. În total, începând cu data de 8 octombrie a.c., aproximativ 25.550 de pelerini au fost prezenți la racla cu Sfintele Moaște.  

Apreciem că prin modul cum a fost gestionată situația de către forțele de ordine, s-a evitat o escaladare a violenței, care ar fi pus într-un con de umbră această mare sărbătoare religioasă creștină. Toate măsurile luate azi și în zilele premergătoare pelerinajului, au avut ca unic scop prevenirea răspândirii virusului. Mulțumim tuturor pelerinilor care au respectat măsurile de protecție sanitară, dar nu puteam rămâne pasivi față de cei care puneau în pericol siguranța celorlalte persoane prezente”, a transmis Jandarmeria. 

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a anunțat că cel mai probabil racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în timpul nopții, la un moment în care rândul la care așteaptă oamenii se va reduce.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL