Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pericolul ascuns din ştrandurile publice. De ce trebuie să faci duş înainte şi după ce ieşim din apă

Tuesday, 24 May 2016, 16:08 Sursă: REALITATEA.NET

Un nou studiu realizat de cercetători americani a identificat molecule mutagene care pot afecta ADN-ul. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat eşantioane de apă din 28 de bazine şi jacuzzi publice şi private şi au comparat apă înainte şi după utilizare, în perioada normală şi foarte aglomerată.

După analize au identificat peste 100 de subproduse de dezinfecţie, provenite din amestecul de transpiraţie, urină şi clor. Cu cât în piscină intră mai multă lume, cu atât potenţialul ei mutagen este mai puternic. Persoanele care intră cel mai des în bazin sunt şi cel mai expuse la risc. Din acest motiv a fost observată o creştere a patologiilor respiratorii şi de cancer la vezica în rândul înotătorilor profesionişti şi a personalului care lucrează la bazine în Statele Unite, potrivit Agerpres.

Specialiştii recomandă schimbarea regulată a apei, dus înainte de intrarea în bazin şi, fireşte, abţinerea de la a urina în apă. După testarea eşantioanelor în vitro, rezultatele au arătat că apă din piscină era de 2,4 ori mai periculoasă decât cea de la robinet. În ceea ce priveşe apă din jacuzzi, această avea un risc de 4,1 ori mai mare să producă deteriorări ale celulelor.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL