Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Patriarhul Daniel, mesaj de Sfântul Nicolae: „Simbolul generozităţii şi prietenul copiilor”. Care este legătura cu Moș Crăciun

Sunday, 06 December 2020, 19:41 Sursă: realitatea.net, basilica.ro

Autor: Ioana Stanescu

 

Patriarhul a spus că în această perioadă copiii îl confundă adesea pe Moş Nicolae cu Moş Crăciun.

„De fapt, Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, iubirea milostivă a lui Dumnezeu Care trimite pe unicul Său Fiu în lume pentru mântuirea lumii şi această bunătate milostivă a lui Dumnezeu Tatăl este personificată de Moş Crăciun”.

„Cu alte cuvinte, Moş Nicolae este un fel de înaintemergător al lui Moş Crăciun şi el este perceput de copii ca un sfânt milostiv, dăruitor, un prieten discret. Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie”.

Potrivit Preafericirii Sale, Sfântul Nicolae a devenit în istorie „simbolul generozităţii”, al unei civilizaţii care pune accent în primul rând pe „bunătatea sufletului”.

„El nu a fost un mare teolog, dar teologia sa este o teologie a iubirii milostive arătate prin fapte bune, imediate, concrete”, a subliniat Patriarhul.

Patriarhul Daniel a slujit de Sfântul Nicolae la Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Un sfânt popular

În cuvântul său, Părintele Patriarh a afirmat că sfântul cinstit în 6 decembrie a devenit popular în Răsărit, dar şi în Apus, mai scrie basilica.ro.

„În anul 1087, pentru a nu fi capturate şi profanate de musulmani, sfintele sale moaşte au fost mutate de la Mira Lichiei la Bari în Italia, unde se află şi astăzi în biserica Sfântul Nicolae”.

Patriarhul a amintit că la biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Bucureşti se află un fragment din mâna Sfântului Nicolae, care a ajuns acolo prin dărnicia domnitorului Mihai Viteazul.

Sfântul Nicolae este şi cel mai popular sfânt din Bucureşti, a adăugat Patriarhul României.

„În Bucureşti se află aproape 30 de biserici care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, o sfântă foarte milostivă şi ea, dar numărul bisericilor dedicate Sfântului Nicolae sau puse sub ocrotirea sa, fie primul, al doilea sau al treilea hram, este mai mare. Numai în oraşul Bucureşti, fără împrejurimi, se află 44 de biserici puse sub ocrotirea sfântului Nicolae”.

„Acest lucru se explică prin faptul că bucureştenii au înţeles că esenţa vieţii creştine este bunătatea inimii, iubirea smerită şi milostivă sau iubirea darnică. Oraşul Bucuriei, cum s-a numit în secolele trecute, în limba greacă, oraşul Bucureşti, este un oraş al bucuriei în măsura în care rămâne un oraş al milosteniei, al binefacerii, al iubirii milostive”.

„Să ne rugăm Sfântului Nicolae să ne ajute să fim şi noi milostivi. El ne îndeamnă să pregătim peştera trupului şi ieslea sufletului ca să putem primi pe Hristos”.

Ne putem pregăti prin rugăciune mai multă, spovedanie şi împărtăşire mai deasă cu Sfintele Taine, a spus Patriarhul.

El i-a felicitat pe cei peste 800.000 de români care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae.

„Le dorim ani mulţi cu sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu şi multă bucurie, spre săvârşirea faptelor bune şi spre dobândirea mântuirii”.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL