Om de afaceri maltez arestat în ancheta asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Wednesday, 20 November 2019, 17:33 Sursă: Realitatea.NET

Poliţia malteză l-a arestat miercuri pe unul din cei mai importanţi oameni de afaceri din ţară, în legătură cu ancheta privind asasinarea jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017.  Galizia a fost cea mai cunoscută jurnalistă de investigaţii din Malta, care a coordonat ancheta Panama Papers în cel mai mic stat din Europa.

Adaugă părerea ta

 

Omul de afaceri Yorgen Fenech a fost reţinut după ce poliţia i-a interceptat iahtul în largul insulei, în Mediterana, încercând să părăsească teritoriul țării, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Prim-ministrul maltez Joseph Muscat a confirmat marţi arestarea unui bărbat suspectat că a acţionat ca intermediar în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017.

Muscat a declarat că suspectul ar putea fi graţiat dacă va oferi informaţii ce vor conduce la inculparea celui care a orchestrat asasinatul.

Fenech este director şi coproprietar al unui grup de afaceri care a obţinut în 2013 o importantă concesiune energetică din partea guvernului maltez pentru a construi o centrală pe bază de gaz pe insulă.

Iahtul său de lux Gio a plecat miercuri din portul Portomaso, situat la 8 km nord de La Valletta, cu puţin înaintea zorilor. Poliţia a interceptat rapid ambarcaţiunea şi a obligat-o să revină în port.

În iulie 2019, alte trei persoane au fost inculpate în Malta pentru asasinarea jurnalistei.

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, ucisă în urmă cu doi ani, în octombrie 2017

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, care demascase numeroase cazuri de spălare de bani şi corupţie în Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său.  

Celebră jurnalistă de investigaţie, UCISĂ de explozia unei bombe plasate sub maşina sa

Cele mai noi dezvăluiri ale sale îl vizau chiar pe premierul Maltei, Joseph Muscat, şi doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui. Jurnalista a dezvăluit presupuse legături între aceştia şi trei companii offshore şi vânzarea de paşapoarte malteze către oficiali din Azerbaijan. În ultima postare, făcută pe blogul ei cu câteva ore înainte să moară, Galizia uimită de cât de repede au decurs procesele de judecare de corupție, a scris: "Sunt peste tot unde te uiți acum. Situația este disperată ", a scris ea în ultimul rând.

Panama Papers i-a adus moartea. Mesajul postat de jurnalistă cu câteva ore înainte să fie ucisă

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie în care erau implicaţi inclusiv o serie de oameni politici importanţi. Articolele ei au incomodat teribil diverse personaje influente din Malta, atât din lumea politică, cât şi din lumea interlopă. Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție.

Galizia a fost descrisă de site-ul Politico drept un „WikiLeaks într-o singură femeie“. Articolele ei au incomodat teribil diverse personaje influente din Malta, atât din lumea politică, cât şi din lumea interlopă.

În decembrie 2007, Poliţia din Malta a reţinut opt persoane suspectate că ar avea legătură cu asasinarea jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, a anunţat premierul maltez Joseph Muscat, la aproape două luni după ce vehiculul în care victima se afla a fost aruncat în aer. Toţi suspecţii sunt de naţionalitate malteză şi au cazier, a adăugat premierul.

Opt persoane au fost arestate în ancheta privind asasinarea jurnalistei din Malta