Obezitatea la copii - De ce nu observă părinţii că micuţii lor au probleme cu greutatea?

Friday, 08 May 2015, 16:28, Sursă: REALITATEA.NET

97% dintre părinți care aveau băieți supraponderali considerau că aceștia aveau o greutate potrivită, iar în cazul fetelor supraponderale, 88% dintre aceştia afirmau că au o greutate normală.

Majoritatea părinților care au copii supraponderali, consideră că, de fapt, copii lor au o greutate normală, arată un nou studiu publicat în revista Childhood Obesity (Obezitatea Infantilă).

Cercetarea a fost coordonat de cercetători de la University School of Medicine’s NYU Langone Medical Center din New York, Universitatea de Sud din Georgia și Universitatea Fudan din Shanhai.

Autorii susțin că acest studiu este primul care investighează percepția părinților despre greutatea corporală a copiiilor lor.

Cercetătorii au studiat două grupuri de copii cu vârste între 2 și 5 ani în perioadele 1988-94 și 2007-12. În fiecare grup erau mai mult de 3000 de copii.

Părinții acestor copii au fost întrebați dacă consideră că au copii supraponderali, subponderali și cu o greutate normală, scrie doctorulzilei.ro.

Studiul a scos la iveală că 97% dintre părinți care aveau băieți supraponderali considerau că aceștia aveau o greutate potrivită. În cazul fetelor supraponderale, 88% dintre părinți considerau că au o greutate normală.

În Europa, Irlanda și Marea Britanie sunt, alături de Albania, "cele mai slabe eleve din Europa" în materie de obezitate la copii, potrivit unui studiu publicat joi cu prilejul unui Congres privind obezitatea de la Praga.

Irlanda este în fruntea statisticilor cu 27,5% de copii sub 5 ani supraponderali sau obezi, în fața Marii Britanii (23,1%), Albaniei (22%), Georgiei (20%), Bulgariei (19,8%) și Spaniei (18,4%). La polul opus se află Republica Cehă (5,5%), Belgia (7%) și Suedia (8%), în timp ce Franța (11,4%) și Italia (10,2%) figurează la mijlocul tabloului, potrivit Agerpres.

Un adult sau un copil este considerat supraponderal dacă indicele masei corporale (IMC) depășește 25 kg/m2, sau obez când IMC depășește 30 kg/m2.

Joao Breda, co-autor al studiului și responsabil al biroului regional european al OMS de la Copenhaga, a subliniat că o intervenție înainte de 5 ani este necesară pentru a stopa drumul copiiilor spre obezitate, de unde și importanța colectării de date la nivel european.

Potrivit prognozelor OMS, prezentate de asemenea la Praga și cuprinzând 53 de țări, Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate "de proporții enorme" în rândul populației adulte din prezent și până în 2030.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE