Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

O nouă mutație a SARS-CoV-2 a apărut în Spania și s-a răspândit până în Noua Zeelandă

Thursday, 29 October 2020, 15:54 Sursă: realitatea.net

Autor: Iulian Budusan

Coronavirusul SARS-CoV-2, are sute de mutaţii, iar una dintre ele, frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania, potrivit unui studiu publicat joi şi care a fost realizat de cercetători spanioli şi elveţieni, conform site-ului medrxiv.com

Pe lângă urmărirea răspândirii virale, acești genomi-secvență au fost utilizați pentru a monitoriza mutațiile care ar putea modifica transmiterea, patogeneza sau proprietățile antigenice ale virusului. O mutație în special, D614G, în proteina spike, a primit mai multă atenție. Această variantă (Nextstrain clade 20A) este responsabilă pentru focarul din Europa, de la începutul anului 2020, iar ulterior a generat și focarele din America, reducând astfel tendința de scădere înregistrată anterior. Această creștere rapidă a condus la sugestia că această variantă este mult mai transmisibilă.

Relaxarea restricţiilor de călătorie în vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Basel.

Cercetătorii au denumit această nouă mutaţie „20A.EU1”, iar analizele semnalează prezenţa acesteia în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Cercetătorii sunt de părere că apariţia acestei mutaţii în Spania, în timpul lunilor de vară, ar putea fi corelată cu un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol, iar, ulterior, este posibil ca noua tulpină să se fi extins în întreaga Spanie şi în alte zeci de ţări europene, ajungând să fie semnalate cazuri inclusiv în regiuni îndepărtate, precum Hong Kong şi Noua Zeelandă.

Nimic nu arată însă că această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decât celelalte, că ar putea avea un comportament diferit sau că ar fi singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19, în cadrul căruia au fost identificate şi alte mutaţii, au precizat autorii studiului.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL