Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Nelu Tătaru: Nu avem în evaluare acum reinstituirea stării de urgență. Depinde de noi toți cum va evalua epidemia

Sunday, 27 September 2020, 12:19 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Nu avem în evaluarea noastră instituirea stării de urgenţă. După cum ştiţi, este un apanaj al preşedintelui declararea stării de urgenţă, după informaţiile care vin de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, comunităţile ştiinţifice, precum şi evoluţia pe care o vom analiza în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În acest moment, evaluăm prima lună dificilă, septembrie, lună în care avem mai multe reveniri la activitate, restaurante, teatre, cinematografe deschise, revenirea din concedii, transportul în comun aglomerat, campanie electorală, începerea şcolii", a spus Ministrul.

Tătaru a menționat că autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de infectări în perioada următoare, pentru care sistemul medical este pregătit, dar că ține de fiecare dintre noi să contribuim la menținerea situației pe un platou. Ministrul a atras însă atenția că un bilanț de peste 2.000 de cazuri pe zi ar pune presiune pe sistemul medical, fiind necesare suplimentarea numărului de paturi de la ATI, a medicilor detașați și transferul pacienţilor din secţiile aglomerate în cele care au capacitate de primire. 

”După această lună ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, creştere care ţine nu neapărat de noi, ci de noi toţi. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât suntem parteneri şi respectăm nişte reguli, putem trece într-un registru de creştere uşoară a numărului de cazuri noi, pe acel platou de 1.500 - 1.600 de cazuri. Nerespectând regulile vom avea şi mai multe cazuri pe zi. Eu sper că fiecare dintre noi, înainte de a ne întreba ce vom face dacă va fi o creştere a numărului de cazuri, să ne întrebăm ce facem ca să nu crească numărul de infectări. Cred că este la îndemâna noastră”, a transmis ministrul. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL