Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Grevă generală la MTS! UPDATE // MTS anunță majorarea salariilor. Când se va întâmpla

Tuesday, 07 August 2018, 22:04 Sursă: REALITATEA.NET

Redăm mai jos punctul de vedere al MTS, la solicitarea realitatea.net:

"Reprezentanții Sindicatului Național Sport și Tineret s-au întâlnit și săptămâna trecută, și ieri, cu membri ai Grupului de lucru permanent creat la ordinul ministrului Ioana Bran, pentru coordonarea relației cu SNST . Discuțiile s-au concentrat pe revendicările sindicale și pe măsurile necesare stingerii conflictului de muncă în condițiile legilor.

- În contextul protestelor declanșate de Sindicatul Național Sport și Tineret, ministrul tineretului și sportului, Ioana Bran, a solicitat Curții de Conturi un audit cu privire la aplicarea Legii salarizării personalului în minister și în direcțiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului.

- De asemenea, salariile angajaților din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creșterile salariale vor continua, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechitățile.

- Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru condiții vătămătoare, așa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017.

- Reprezentanții MTS au făcut mai multe demersuri în ultimele 6 luni pentru ca, împreună cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Finațelor Publice, să identifice soluțiile legale pentru rezolvarea problemelor ridicate de SNST. La solicitarea ministrului Ioana Bran, MMJS a și desemnat două persoane care să se ocupe de acest aspect

- În legătură cu problemele de încadrare în grila salarială a angajaților, MTS nu poate face reîncadrări la nivelul instituțiilor subordonate, neavând temeiul legal pentru aceasta. MTS nu are competențe de a modifica legile în vigoare

- Conform documentelor transmise la solicitarea conducerii MTS de către unitățile din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, instituția noastră analizează situația privind salarizarea în sistem, după aplicarea Legii 153.

- Referitor la Contractul Colectiv de Muncă, conducerea MTS a propus încă de acum două săptămâni o variantă de prelungire a acestuia. În lipsa unui răspuns, astăzi, SNST a fost invitat pt a iniția negocieri în vederea întocmirii unei noi forme a CCM.

- Activitatea sportivă nu va fi deloc afectată de rectificarea bugetară, care vizează în mare parte capitolele cheltuieli de capital și bunuri și servicii.

- Angajații federațiior nu pot fi în conflict de muncă cu MTS pentru că federațiile sunt entități de drept privat iar angajații nu sunt salariați MTS. Angajații federațiilor pot avea conflict de muncă doar cu conducerea federațiilor.

- De asemenea, din informațiile preliminarii primite din teritoriu până la această oră, activitatea sportivă , în principal a loturilor naționale, nu este afectată într-o măsură care să întrerupă pregătirea sportivilor. Sperăm să avem angajați responsabili, care dau dovadă de înțelepciune și realizează ce ar însemna întreruperea activității pentru pregătirea sportivilor de performanță

- Știm că situația angajaților nu este ușoară, dar considerăm că s-au făcut pași importanți în ultima vreme și suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condițiilor oferite salariaților. MTS își reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului și a respectării legislațiilor în vigoare, de a ameliora și rezolva problemele de natură salarială ale angajaților".

-------------------------

Știrea inițială

De astăzi, angajaţii Ministerului Tineretului şi Sportului sunt în grevă generală. Legea salarizarii îi umileşte, spun revoltaţi angajaţii. În lipsa unui răspuns din partea guvernantilor, în întreaga ţară s-a blocat activitatea sportivă. Ministerul susține că respectă legea salarizării și că lefurile vor crește de la 1 ianuarie.

Liderul de sindicat a menţionat că secretarul general al MTS a invitat conducerea SNST să negocieze, miercuri, contractul colectiv de muncă şi acordul colectiv de muncă. Această negociere se va desfăşura însă independent de greva generală. "În paralel vom merge la şedinţa de mâine(miercuri - n.r.) pentru negocierea CCM/ACM. Pentru că a expirat contractul colectiv de muncă din 7 iulie. Noi le-am tot spus să discutăm, dar nu au răspuns până acum. Însă repet, această întâlnire va avea loc în paralel cu greva generală", a adăugat Andy Nagy.

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi membru al Blocului Naţional Sindical, a organizat în ultima perioadă mai multe acţiuni de protest, angajaţii MTS fiind nemulţumiţi de inechităţile salariale din domeniu.

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) susţine că protestează în numele a peste 3.500 de salariaţi din Sport şi Tineret. Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună.

Revendicările SNST sunt: egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata, conform Deciziei CCR nr.794/2016, reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime), plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, acordarea sporurilor - aplicarea regulamentului de sporuri, egalizarea salariilor celor din federaţiilor sportive naţionale, la nivelul celor din subordonatele MTS, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacante şi prelungirea contractului colectiv de muncă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL