Medicul Calu: Momentul accidentului e tulbure, m-am lovit la cap. Moţii ne-au găsit când trebuia

Tuesday, 28 January 2014, 17:22, Sursă: Mediafax

ACCIDENT AVIATIC. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul din Apuseni, spune că momentul prăbuşirii avionului este "tulbure" pentru el, întrucât s-a lovit la cap şi, fiind inconştient, a fost împins afară din aeronavă de doctorul Ianceu, adăugând că are "un respect de nedescris" pentru moţii care i-au salvat.

Adaugă părerea ta

ACCIDENT AVIATIC. Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca au susţinut, marţi, o conferinţă de presă, în cadrul căreia medicul Valentin Calu, internat în această unitate sanitară după accidentul aviatic de săptămâna trecută din Munţii Apuseni, a răspuns, prin telefon, mai multor întrebări ale jurnaliştilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mă simt din ce în ce mai bine, iar acest lucru se datorează echipei medicale din acest spital. Mulţumesc echipei medicale care ne-a îngrijit într-un mod exemplar, oamenii sunt minunaţi", a afirmat el.

Întrebat ce s-a schimbat în viaţa sa după accidentul aviatic, medicul Calu a răspuns: "După un astfel de accident din care, de obicei, scapă cei norocoşi, se ordonează lista de priorităţi, adică lucrurile simple, pe care un om obişnuit le face fără să le aprecieze, devin nişte descoperiri interesante. Leziunile pe care eu le-am suferit sunt reversibile şi tratabile, mă voi întoarce la locul de muncă şi îmi reiau activitatea chirurgicală şi o să încerc să acord mai multă importanţă şi părţii frumoase a vieţii".

ACCIDENT AVIATIC. El a fost întrebat apoi ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost găsiţi de localnici.

"Este un subiect extrem de emoţionant pentru mine. Am un respect de nedescris pentru oamenii ăia, nu pot să spun în cuvinte ce am simţit când am văzut lanterne şi când am auzit strigătele de chemare în pădure. Asta e România adevărată, sunt oameni extraordinari şi deosebiţi. Şi-au dat jos hainele de pe ei, ne-au făcut foc, ne-au purtat pe braţe ca pe copiii lor. Ne-au găsit când trebuia, focul nostru începea să se stingă şi, ca medic, vreau să vă spun că nu mai rezistam mult timp", a povestit Calu.

El a spus că "este dificil să fii pacient oriunde în lume" şi că a încercat să fie pacient şi nu medic, că este un pacient foarte cuminte şi când îşi va relua activitatea se va gândi de două ori când va prescrie anumite investigaţii.

ACCIDENT AVIATIC. Referitor la prăbuşirea avionului, medicul Calu a spus că pentru el este un moment "tulbure", întrucât s-a lovit la cap.

"Eu m-am lovit la cap şi ţin minte doar momentul primului impact, ştiu că am ajuns undeva afară şi unul dintre colegi, dr. Ianceu, mi-a spus că m-a împins afară din avion că eram în stare de inconştienţă. Ştiu că am sunat-o pe dr. Safta, i-am spus că ne-am prăbuşit, după care a venit un număr mare de apeluri şi mi s-a descărcat bateria la telefon", a spus Calu.

El a adăugat că doreşte să fie externat, ca orice pacient.

"Nu doresc să nu stau nicio zi în spital mai mult decât este necesar, când echipa medicală de la Cluj decide că eu sunt externabil şi transportabil la Bucureşti, voi pleca", a afirmat el.

Întrebat ce l-a impresionat la acţiunea de salvare, medicul a răspuns: "M-au impresionat moţii, am a doua zi de naştere acum, m-am născut în Ţara Moţilor, o să îmi iau probabil şi un nume de moţ la un moment dat. M-a impresionat lanţul uman care ne-a scos de acolo. M-au impresionat colegii de la SMURD, nu ştiam că simţi aşa o binefacere când intri într-o ambulanţă SMURD, ar trebui să le vopsească tavanele în roz, este o mare speranţă când te duci la SMURD, acolo".

ACCIDENT AVIATIC. El a mai spus că este convins că Dumnezeu i-a dat o nouă şansă.

"Sunt convins că Dumnezeu mi-a dat o nouă şansă. Unii oameni vor pune întrebări cu iz de ateu, că de ce nu a dat şi celorlalţi sau cum s-a întâmplat. Asta nu cred că noi suntem în măsură să facem judecăţi. Din punctul meu de vedere, Dumnezeu mi-a dat o nouă şansă", a afirmat Valentin Calu.

Medicul Valentin Calu este unul dintre cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic din Munţii Apuseni în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.