Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Majorarea pensiilor cu 40% a fost votată în Parlament. PNL acuză PSD că ”vrea să arunce țara în aer”

Tuesday, 22 September 2020, 06:31 Sursă: realitatea.net

Autor: Istratie Dan
Proiectul de lege pentru aprobarea rectificării bugetului de stat a fost adoptat cu 242 de voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” si 11 abțineri, iar cel pentru aprobarea rectificării bugetului asigurărilor sociale, cu 246 de voturi ”pentru” și 104 ”împotrivă”.
 
Astfel, parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea cu 40%.
 
Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
 
Înaintea votului, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu a susținut că Guvernul are bani pentru majorarea pensiilor cu 40%, dar preferă să lase milioane de români în sărăcie.

”Nu trebuie să uităm că ați împrumutat țara cu peste zece miliarde de euro. Ne reproșați nouă când guvernam că o să plătească banii împrumutați și nepoții. Am scăzut datoria publică până la 35% (...) Să nu uităm că vă împrumutați de cinci ori mai mult decât PSD și acești bani nu se văd nicăieri. Nu ați cheltuit bani în această pandemie pentru că ați lăsat totul în seama autorităților locale. Nu ați introdus bani în creșterea veniturilor românilor.

Chiar dacă aveți bani de pensii și salarii, pur și simplu nu vreți să-i dați, preferați ca două milioane de români care au pensia sub 1.000 de lei să trăiască în sărăcie în loc să-și primească dreptul conferit de lege”, a acuzat fostul ministru. 

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, i-a acuzat la rândul său pe social-democrați că ”vor să arunce țara în aer”.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este un act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toată lumea se uită astăzi la noi, agenţiile de rating, Comisia Europeană, investitorii, toţi se uită şi ne judecă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer”, a spus Cîţu.

Miercuri, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", adoptând un amendament al PSD care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Totodată, la propunerea PSD, s-a aprobat şi majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation şi a bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB, mai prevede un amendament adoptat de comisii.

La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentarii PNL.

Luni, premierul Ludovic Orban a declarat că bugetul ”nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

"Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică", a afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democraţii rămân consecvenţi şi vor vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii.

"Rămânem consecvenţi! Mâine (marţi-n.r.) vom vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii! Iohannis şi Orban au umilit destul persoanele în vârstă! I-aţi fugărit cu poliţia şi i-aţi amendat în starea de urgenţă! I-aţi ţinut la cozi în faţa spitalelor, fără acces la tratament! I-aţi ţinut fără medicamente esenţiale, aşa cum este Euthyrox, iar acum vă plângeţi că se îmbolnăvesc! Nu le-aţi dat nicio mască din cele promise, dar îi amendaţi dacă nu au! Ajunge! Orice guvern normal la cap îşi respectă seniorii. Nu îşi bate joc de ei. Sunt părinţii şi bunicii noştri. Sunt oamenii care v-au crescut, nu povara de care nu ştiţi cum să scăpaţi mai repede acum. N-aţi făcut nimic pentru ei. Aplicaţi legea măcar. Opriţi-vă din furat şi veţi avea bani pentru pensii! Sunt 5 milioane de pensionari care aşteaptă să li se facă dreptate. Să-i vedem mâine pe cei care se opun acestei dreptăţi", a scris Ciolacu pe Facebook. 

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL