Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Kelemen Hunor (UDMR): În ziua alegerilor nu există riscul de a te îmbolnăvi dacă respecți regulile. Sunt condiții speciale, nu putem închide țara

Thursday, 24 September 2020, 16:41 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

„Condiţiile sunt speciale (...), este important să funcţioneze ţara. Nu putem să oprim ţara, nu putem să renunţăm la democraţie, nu putem renunţa la alegeri. Nu va renunţa nicio ţară din lume la alegeri din cauza pandemiei. Dar, fiecare ţară, aşa face şi România, încearcă să reducă riscurile, în campanie şi mai ales în momentul votării. (...) 

Am văzut că în acele ţări unde din februarie până astăzi au fost alegeri a existat un absenteism un pic mai accentuat decât în alte perioade, dar era la începutul pandemiei. Noi spunem în felul următor: mergeţi la vot! Pentru sănătatea voastră nu există un risc mai mare decât în momentul în care te duci să cumperi o pâine sau lapte sau bei o bere cu prietenii, pe terasă. Câteva minute în secţia de votare nu te îmbolnăvesc, dacă respecţi regulile sanitare propuse, recomandate, impuse de specialişti, nu de oameni politici, de specialişti. Şi, de aceea, nu există riscul de a te îmbolnăvi în ziua alegerilor, dacă respecţi regulile", a declarat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc.

„E nevoie să avem legitimitate la nivelul autorităţilor locale (...), fiindcă, la nivelul autorităţilor locale se decid lucruri extrem de importante pentru fiecare om, pentru fiecare familie. (...) Nu putem opri această pandemie, nu putem decapita virusul, nu putem spune nici măcar când va fi un vaccin. (...) Depinde de noi cine va conduce localitatea, cine va conduce judeţul şi să mergem cu mare responsabilitate şi cu mult curaj să votăm pe 27 septembrie. (...) Vreau să încurajez pe fiecare om, pe fiecare cetăţean din judeţ şi din ţară să meargă la vot. Respectând regulile, nu vor exista riscuri pentru niciun om", a mai spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a mai anunțat că nu ar susține în acest moment o nouă stare de urgență generală.

„Trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus, dar nu putem închide ţara, nu putem închide economia şi mai ales viaţa socială, nu putem reduce doar la online. (...) Trebuie să ne adaptăm la situaţia momentului. Eu sper că nu se va întâmpla aşa ceva (instituirea stării de urgenţă - n.red.), eu spun că nu e nevoie de aşa ceva. Vor fi şcoli închise, vor fi instituţii închise, pentru perioade scurte. (...) Şi acum sunt, acolo unde există un focar, acolo unde există îmbolnăviri, dar cu responsabilitate putem trece prin aceste momente şi nu trebuie nicio închidere şi nicio stare de urgenţă, alertă şi mai ales o închidere a ţării la nivel general. (...) Eu nu aş susţine în acest moment o stare de urgenţă generală. Nu poţi să opreşti economia, nu poţi să opreşti viaţa socială şi nu poţi să opreşti toate instituţiile", a mai precizat preşedintele UDMR, potrivit Agerpres.

El a explicat că la început situaţia era diferită, nu existau suficiente informaţii şi nici nu se ştia cum va evolua pandemia, referindu-se la primele două luni în care a fost declarată stare de urgență COVID-19, din 16 martie până în 14 mai.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL