Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Judecătorii din Chișinău au decis ARESTAREA lui Cristian Rizea. Când va fi adus în țară deputatul fugar

Friday, 06 November 2020, 17:27 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Monica Vasilescu

Deputatul fugar rămas fără cetățenie moldovenească, după dezvăluirile făcute la Realitatea PLUS, a fost arestat, vineri, printr-o decizie a judecătorilor de la Chișinău.

Ministerul Justiţiei a transmis autorităților de peste Prut o nouă cerere pentru extrădarea lui Cristian Rizea, condamnat la patru ani și opt luni de închisoare pentru fapte de corupție.

„La data de 25.04.2019 Ministerul Justiției din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetățean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani și 8 luni, aplicată prin sentința penală nr.680/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul de 5 Judecători. Aceasta cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

La data de 07.06.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiției din România, o adresa, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (și) cetățean al Republicii Moldova.

Astăzi, 4.11.2020, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiției din România, prin care informează că, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetățenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecință, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererea este însoțită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internațional aplicabil menționat. Termenele și modalitatea de soluționare a cererii sunt supuse legislației statului solicitat, în speță, legislația Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL