Coronavirus - România: 1952 de cazuri confirmate

Insectele care sunt capabile să învețe să joace fotbal

Friday, 02 August 2019, 17:43 Sursă: REALITATEA.NET

O echip de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra a demonstrat că bondarii pot învăța să ducă la îndeplinire o sarcină neobișnuită. Mai exact, insectele au reușit să mute o minge cu o viteză uimitoare, într-un loc indicat de specialiști. Ceea ce este și mai suprinzător este că ei au înțeles ce trebuie să facă prin intermediul unui bondar din plastic. Însă, același rezultat se poate obține și cu ajutorul unui bondar care a fost deja antrenat să îndeplinească o anumită sarcină.

Astfel, aceștia au învățat să joace o versiune rudimentară a fotbalului. Ceea ce au reușit să facă a fost să împingă o bilă de dimensiuni miniaturale în centrul unui cerc desenat. La final, dacă reușeau să ducă sarcina la îndeplinire, bondarii primeau o recompensă în formă de apă cu zahăr.

Deși aceștia au mai fost antrenați să realizeze tot felul de sarcini, precum să tragă după ei un fir de ață pentru a primi mâncare, acest puzzle și altele similare se asemănau foarte mult rutinei lor zilnice.

Ceea ce este atât de uimitor este faptul că o acțiune de acest gen le este total străină și nu se aseamănă cu nimic din ceea ce ei trebuie să facă în mod normal pentru a-și procura hrană. De asemenea, modalitatea prin care ei pot învăța, adică pe baza imitării unei acțiuni care li se arată, ne demonstrează capacitatea lor de a stabili raporturi sociale.

Capacitatea bondarilor de a duce la îndeplinire sarcinile indiferent de condițiile în care specialiștii i-au plasat (mingii de culoare diferită, cercuri localizate în spații diferite) ne arată că ei au abilitatea de a rezolva probleme, chiar și în circumstanțe care nu le sunt familiare.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL