Inedit! Papa Francisc se va plimba în mașini din România, dar cu număr de Vatican

Wednesday, 22 May 2019, 21:33, Sursă: REALITATEA.NET

Guvernul va adopta, în ședința de joi, o ordonanță de urgență care prevede că SPP va înregistra temporar, cu număr unic, autovehiculele în care se va deplasa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate în România între 31 mai și 2 iunie.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se autorizează Serviciul de Protecție și Pază să înregistreze în evidențele proprii, cu număr unic, autovehiculele în care se deplasează Sanctitatea Sa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate pe teritoriul României în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Numărul unic de înregistrare prevăzut în alin. (1) este înscris pe fond alb având litera/literele şi cifra/cifrele de culoare roșie și este valabil exclusiv în perioada vizitei”, se arată în proiectul de OUG publicat de Executiv.

Potrivit sursei citate, aceste autoturisme vor avea drept de circulație pe drumurile publice din România. Ordonanță de urgență urmează să intre în vigoare pe 27 mai 2019 și se va aplica până pe 7 iunie 2019, inclusiv.

Potrivit preambulului, deplasarea Sanctității Sale se va efectua cu autoturisme puse la dispoziție de către partea română, iar reprezentanții Vaticanului au solicitat ca acestea să aibă numărul de înregistrare unic folosit atât în țara sa cât și în toate vizitele oficiale efectuate în alte țări, potrivit uzanțelor protocolare.

Peste tot pe unde se deplasează, chiar și în străinătate, Papa Francisc circulă cu numărul de înmatriculare SCV - care înseamnă prescurtarea din latină "Status Civitatis Vaticanae".

OUG va fi adoptată având în vedere faptul că, la momentul actual, legislația națională nu permite să se dea curs solicitării reprezentanților Vaticanului privind utilizarea numerelor de înmatriculare folosite pe autoturismele cu care se deplasează Sanctitatea Sa, iar neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la imposibilitatea îndeplinirii în mod optim a solicitării legate de vizita Papei Francisc, ceea ce ar crea grave abateri de la protocolul specific cu impact negativ în plan intern și internațional.
Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL