Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Ședință de Guvern! S-au împărțit banii țării! Laptopuri și tablete pentru elevi în noul an școlar. Ce alte măsuri au mai luat miniștrii

Friday, 14 August 2020, 16:08 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Monica Vasilescu

Zi decisivă pentru bugetul țării și pentru pensionari. Rectificarea bugetară a ajuns pe masa Executivului și prevede alocări mai mari pentru Sănătate, Educație și Transporturi. Pensionarii vor primi și ei pensii mărite cu 14 la sută, o creștere prea mică spun cei din opoziție.

Laptopuri și tablete pentru noul an școlar

Şedinţa de Guvern a început la ora 17.00. În debutul ședinței, vicepremierul Raluca Turcan a prezentat proiectul de lege pentru măsurile începutului de an școlar.

Ministerul Fondurilor Europene va propune o ordonanţă de urgenţă de decontare a aproximativ 500.000 de laptopuri şi tablete din fonduri europene pentru autorităţile publice locale, a anunţat, vineri, vicepremierul Raluca Turcan. "Domnule prim-ministru, colegii mei miniştri, în şedinţa de astăzi, vor putea supune dezbaterii câteva proiecte legislative. Ministerul Fondurilor Europene va propune o ordonanţă de urgenţă de decontare a aproximativ 500.000 de laptopuri şi tablete din fonduri europene pentru autorităţile publice locale în valoare de 100 de milioane de euro", a precizat Turcan, întrebată de premier care este stadiul actelor normative pentru pregătirea noului an şcolar.

Stare de alertă

Lodovic Orban l-a întrebat pe Raed Arafat dacă proiectul de HG privind prelungirea stării de alertă este pregătit pentru dezbatere şi aprobare.  "În urma aprobării hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc ieri, astăzi venim cu hotărârea de guvern prin care propunem prelungirea pe încă 30 de zile ", a declarat Arafat în cadrul şedinţei de Guvern. Raed Arafat a adăugat că HG-ul va conţine "modificări minimale" fără "restricţii suplimentare".

De ce nu vor crește salariile profesorilor

Ulterior, premierul a explicat de ce nu vor crește salariile profesorilor în acest an, dând o explicație față de declarațiile anterioare pe care le consideră ”răspăruită”.

”Din păcate, unii care nu sunt foate atenți la declarațiile mele au încercat să transmită răspăruit o declarație de-a mea ca o declarație ofensatoare la adresa cadrelor didactice, ceea ce mi se pare contrar total față de atitudinea pe care am avut-o față de dascăli, față de cadrele didactice, pe care-i respect. Faptul că nu putem de la 1 septembrie să ne permitem să facem creșterea anticipată e din cauza situației bugetare, în astfel de perioade toți trebuie să fim un exemplu și să arătăm că suntem solidari în fața situației dificile în care ne găsim. Oricând ne va permite situația economică și bugetară, vom aloca resursele financiare astfel încât să aibă venitul meritat în conformitate cu activitatea”, a declarat premierul la începutul ședinței.

Tot în ședința de Guvern, premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului de Interne - Marcel Vela că trebuie schimbe „fără niciun fel de menajament” șefii de poliție care nu iau măsuri împotriva rețelelor infracționale.

„Domnule ministru Vela, am văzut că ați capturat și ați reușit extrădarea. Aici vreau să vă încurajez, să transmiteți Poliției, Jandarmeriei că trebuie să intensifice lupta împotriva rețelelor infracționale, împotriva clanurilor interlope. Fără menajamente, toleranță zero față de infracționalitate”, a afirmat Ludovic Orban.

 

CU CÂT CRESC PENSIILE

1 septembrie + 14%
punctul de pensie: 1.442 lei
pensia minimă socială: 800 de lei

Sursa: proiect OUG


CINE PRIMEŞTE BANI LA RECTIFICARE
Ministerul Sănătății +3,114 miliarde lei
Ministerul Finanțelor +14,04 miliarde lei
Ministerul Economiei +1.544,371 miliarde lei
Ministerul Agriculturii +2,995 miliarde lei
Ministerul Dezvoltării +1,014 miliarde lei
Ministerul Afacerilor Interne +1,264 miliarde lei

Ministerul Transporturilor +814,7 milioane lei
Ministerul Finanțelor +483,5 milioane lei
Ministerul Educației +551,4 milioane lei
Ministerul Mediului +116,7 milioane lei
Ministerul Justiției +71,6 milioane lei

Sursa: proiect OUG


ESTIMĂRI PESIMISTE PENTRU ECONOMIE

DEFICIT: 8,6% DIN PIB
SCĂDERE ECONOMICĂ: 3,8

Sursa: Guvern 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL