Gheorghe Mărmureanu, după cutremurul din această seară: "Structura pământului este..."

Wednesday, 25 April 2018, 21:55 Sursă: REALITATEA.NET

Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurul care a avut loc cu puțin timp în urmă în România. 

Adaugă părerea ta

"Se pare că este un cutremur foarte adânc. Este un lucru absolut obișnuit. A fost un cutremur petrecut la o adâncime foarte mare. Pentru Vrancea, un cutremur de 5 grade pe scara Ricther nu este nici o problemă. Nu putem spune că ar putea urma unul mai mare. Cutremurele mari care au fost în 1940 și în 1977 au avut înainte unul de 6.5 Probabilitatea de pagube este zero, pentru că a avut o astfel de intensitate și s-a petrecut la o adâncime foarte mare. Un 5 nu e nici o problemă, nici pentru Italia de exemplu. Structura pământului este diferită în România. Nu este absolut nici o problemă," a spus Gheorghe Mărmureanu la România TV. 

Cutremur puternic în România, în urmă cu puţin timp. L-aţi simţit?

Un cutremur de 4,5 grade s-a înregistrat miercuri seară în România, anunţă Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP). Cutremurul de azi s-a simţit şi în Bucureşti. Iniţial, cutremurul a fost estimat la 5 grade.

Primul lucru pe care să-l faci în caz de cutremur

Primul lucru pe care să-l faci în timpul unui cutremur este să te străduiești să rămâi calm. Panica duce la decizii care ne pot pune viața în pericol.

(w500) CUTREMUR

Primul lucru pe care să-l faci în timpul unui cutremur este să te străduiești să rămâi calm. Panica duce la decizii care ne pot pune viața în pericol.

Totodată, dacă seismul are loc noaptea și se ia curentul, în niciun caz nu aprinde chibrite, lumânări ori brichete. În caz de cutremur puternic, există riscul ca țevile de gaz să se fisureze, astfel că flăcările pot provoca o explozie.

Avertisment fără precedent. Următorul cutremur care va lovi România poate avea chiar 8 grade

Viitorul mare cutremur ce se va produce în România va fi de adâncime, asemănător celui din 1802, iar acesta va fi norocul ţării noastre, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

"(Cutremurul - n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune", a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vârful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

Mărmureanu susţine că viitorul cutremur mare ce se va produce în România se va asemăna celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime. Însă, susţine specialistul, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, în contextul în care România s-a schimbat, iar acum "avem blocuri făcute prost".

"Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 - 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc", a spus Mărmureanu.

Legat de cutremurul din 1802, Mărmureanu a precizat că acesta s-a simţit la Moscova şi la Cairo, iar la Moscova a deplasat bănci de piatră pe orizontală.