Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Franța intră în CARANTINĂ totală din cauza COVID-19. Emmanuel Macron: Nimic nu este mai important decât viața umană

Wednesday, 28 October 2020, 22:32 Sursă: realitatea.net

Autor: Ioana Stanescu

 

„Nimic nu este mai important decît viaţa umană”, a declarat  Emmanuel Macron, miercuri seară, în alocuțiunea adresată francezilor, precizând că nu există o altă soluție decât carantinarea pentru a opri virusul, relatează RFI.

„Dacă nu se iau măsuri, vor fi încă 400.000 de morți”, a avertizat Macron. „Cu toţii suntem surprinşi în Europa de virulenţa virusului”, a adăugat președintele Franței.  

„Am decis ca trebuie să regăsim, începând de vineri, izolarea care a stopat virusul. Întreg teritoriul naţional este îngrijorat de adaptările pentru departamentele şi teritoriile de peste mări. Şcolile vor rămâne deschise, munca va continua. (...) Nu veţi putea merge dintr-o regiune în alta, cu excepţia celor care se întorc din vacanţă”, a anunțat Macron.

Membrii guvernului urmează, în cursul zilei de joi 29 octombrie, să furnizeze toate detaliile legate de măsurile de carantinare.

Emmanuel Macron a mai explicat că executivul a tras învăţămintele primei carantine, că între timp Franţa s-a dotat cu tot ce-i trebuie pe plan medical, că a pregătit 7000 de asistenţi medicali suplimentari şi că a mărit numărul de paturi de reanimare, ele sunt 10 000 în prezent. „Efortul nostru a fost colosal” a precizat preşedintele francez, şi le-a dat asigurări francezilor că economia va fi susţinută şi că intreprinderile vor beneficia în continuare de ajutorul statului, relatează RFI.

„Virusul circulă cu viteză mai mare decât previziunile cele mai pesimiste. Numărul contaminărilor s-a dublat în mai puţin de două săptămâni. În comparaţie cu primul val, toate regiunile se află astăzi în stare de alertă", a spus preşedintele francez. 

Franța este pe primul loc în Europa, la numărul infectărilor, depășind încă de săptămâna trecută un milion de cazuri, ca și Spania. Până miercuri, cazurile de infectare au ajuns la 1.198.695 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus, dintre acestea 35.541 au murit.

Numărul celor internați la Terapie intensivă a ajuns la 3.000, a anunțat Macron. Luni, numărul era de 2.761, pentru cele 5.800 de paturi disponibile în toată Franța.

Rata cumulată de infectare este printre cele mai mari în Europa, de 659,9, Franța fiind pe al șaselea loc, după Cehia - 1448,7, Lichtenstein - 854,7, Luxemburg, 821,6, Slovenia - 786,7, Olanda - 711.

„Pentru a pleca de la domiciliu, trebuie din nou prezentat un certificat. Vor fi permise deplasărila la medic, la serviciu, pentru cumpărături sau a lua aer. Sunt excluse reuniunile private, adunările publice”, a anunţat Emmanuel Macron. 

El a mai precizat că la fiecare 15 zile se va face cîte un bilanţ şi că la jumătatea lunii noiembrie, dacă virusul va fi stopat, vor putea fi redeschise o parte din magazine şi unităţi comerciale.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL