Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Florin Cîţu: România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială

Sunday, 09 August 2020, 13:34 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

"Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă și neinflationista pe termen lung. Am reușit până acum. Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru TOATE țările. TOATE deficitele bugetare au explodat. Totuși, Romania are cea mai mica creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială", scrie Cîțu, în postarea citată.

Potrivit liberalului, beneficiile pentru toţi românii ale politicii fiscale prudente implementate de Guvern sunt: cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar (Polonia de exemplu trebuie să împrumute în plus în 2020 9,3% din PIB), spaţiu de manevră mai mare în 2021 dacă această criză economică şi de sănătate se prelungeşte, presiunea mai mică pe dobânzile şi veniturile bugetare viitoare (presiune mai mică asupra finanţelor generaţiilor viitoare), presiune redusă pe creşterea preţurilor în viitor şi efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenţia prea mare a statului în economie.

"Economia liberală se dezvoltă cu un sector privat puternic şi majoritar în economie. Dar cel mai important lucru este să reuşim, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul ţărilor din UE, revenirea economică din trimestrul III şi evitarea recesiunii tehnice. A fost obiectivul meu din primul moment şi vă spun că reuşim", a transmis ministrul Finanţelor.

Cu o zi în urmă, Cîțu se declara optimist, tot într-o postare de pe Facebook, susținând că țara noastră vă avea o revenire din trimestrul al III-lea, în V, acesta fiind scenariul de bază cu care lucrează și BNR în momentul de față, fapt ce s-ar traduce într-o creștere economică în 2021.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL