Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce liliecii dorm mereu cu capul în jos

Saturday, 13 July 2019, 00:01 Sursă: REALITATEA.NET

Înainte se credea că liliecii sunt asemănători păsărilor și că zborul lor este similar, dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa - iar tocmai acesta este și motivul pentru care liliecii dorm cu capul în jos. Ei nu pot să-și ia zborul de pe loc, așa cum fac păsările, pentru că au aripile foarte diferite. Mai exact, aripile liliecilor sunt precum niște mâini, având degetele lipite cu o membrană asemănătoare pielii. Când se află în aer, liliecii pot zbura pe distanțe mari, dar nu pot pluti și să dea din aripi pentru a decola, așa cum fac păsările.

Un alt mod de decolare este alergatul înainte de a da din aripi, cum fac unele specii de păsări. Doar că liliecii nu pot să facă nici asta, din cauza picioarelor lor, care nu sunt îndeajuns de dezvoltate. De fapt, picioarele lor sunt atât de slabe, încât unele specii de lilieci nici măcar nu pot să meargă. Astfel, pentru a putea zbura, liliecii au nevoie să meargă într-un loc de unde să își poată da drumul.

Astfel, pentru ca liliecii să zboare, ei trebuie să se urce într-un loc de unde și-ar putea da drumul. Distanța nu trebuie să fie mare, ci doar de câțiva metri. E un sistem nu tocmai ideal, dar chiar și așa, funcționează. De asemenea, liliecii mai dorm cu capul în jos pentru a scăpa de prădători. În cazul în care ar dormi pe jos ar deveni o țintă ușoară pentru mulți prădători. Din acest motiv, ei trebuie să găsească un loc ferit, înalt, unde se pot prinde cu ajutorul ghearelor de la picioare. Picioarele lor au tendoane speciale, care îi ajută să atârne și să fie complet relaxați deopotrivă.

Sursă


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL