Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce e bine să mănânci un morcov în fiecare zi. Efectele benefice ale acestei plante

Wednesday, 20 January 2016, 18:45 Sursă: REALITATEA.NET

Morcovii se pot consuma în stare crudă, în salate sau gătiți în supe și mâncăruri. Tulpina verde de asemenea se poate consuma, deși nu este o practică obișnuită. În urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A conținută este distrusă, la fel ca și vitamina C și multe alte substanțe nutritive. Totuși, este important de știut că vitaminele și mineralele rămase după fierbere sunt mult mai ușor de asimilat decât din morcovul crud.

Mai mult, morcovul fiert este foarte bine digerat și tolerat de către tubul digestiv, fiind ca atare recomandat în mod special persoanelor convalescente ori, care datorită unor afecțiuni gastro-intestinale, nu suportă cruditățile. Organismul asimilează o cantitate mult mai mare de betacaroten din morcovul fiert decât din cel în stare crudă. Din aceste motive, morcovul fiert poate avea, deși poate părea incredibil, o aplicabilitate terapeutică mai mare chiar decât cel consumat crud.

Fiind foarte bogată în vitamine, zaharuri și săruri minerale, rădăcina suculentă de morcov, de culoare galbenă-portocalie, a fost utilizată de multe secole în medicina tradițională ca un component energizant, un aliment esențial pentru copii, bolnavi, femei gravide și bătrâni și o sursă excepțională de antioxidante naturale contra cancerelor.

Efectele terapeutice sunt datorate și altor compuși organici cum sunt glucidele, mai ales levuloză și dextroză, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi grași (linoleic, palmitic), aminoacizi (asparagina) și daucarina — un puternic vasodilatator la nivel cerebral.

Morcovii, prin conținutul ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), în principal betacaroten, care este transformat de organism în vitamina A, numită vitamina frumuseții, au efecte directe pentru piele, inimă și sistem imunitar. S-a descoperit ca betacarotenul este un factor de protecție (antioxidant) împotriva cancerului de plămân. Fiind un puternic antioxidant acesta împiedică îmbătrânirea prematură, susține imunitatea naturală, crescând rezistența față de infecții dar și față de transformările maligne ce pot să apară la nivelul celulelor, protejează pereții arteriali și ajută la scăderea colesterolului, fiind foarte benefic în cazul persoanelor cu ateroscleroză și are acțiune protectoare și în cazul ulcerelor gastrice.

Consumul de morcovi reglează tranzitul intestinal și detoxifică intestinele, având un rol protector împotriva cancerului de colon. De asemenea morcovii cruzi și sucul de morcovi ajută la eliminarea paraziților intestinali. La nivelul aparatului digestiv este un neîntrecut "prieten" al ficatului și are acțiuni antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric și intestinal, vermifuge și tenifuge.

Cele mai importante acțiuni terapeutice se constată în tulburările de creștere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseală, astenie, extenuare, convalescență, nevrism, avitaminoze, scorbut.

În afecțiunile respiratorii intervine în liniștirea crizelor de tuse convulsivă, astm bronșic, bronșite cronice, răceală, voce voalată, pneumonie și în creșterea rezistenței față de bacilul tuberculozei (Koch). De asemenea, intervine în diminuarea glicemiei din sânge la bolnavii de diabet zaharat (se recomandă asocierea morcovului cu țelina).

În bolile renale și genitale are un rol esențial prin eliminarea excesului de acid uric, cu efecte favorabile în insuficiență renală, blocaj renal, artritism, reumatism și gută. De asemenea, protejează mucoasele genitale (datorită carotenului).

În afecțiunile dermatologice, morcovul este un real protector al pielii, cu efecte de vindecare în răni, plăgi, ulcerații, iritații, arsuri, eczeme, furuncule, ulcere varicoase, crăpături de călcâie și mâini, pecingine, acnee, bube dulci, escare, degerături, prurit, pete tegumentare, înțepături de insecte.

Sursa: Agerpres

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL