Dăncilă a transmis un mesaj de condoleanţe după tragedia de lângă Genova

Wednesday, 15 August 2018, 21:00 Sursă: REALITATEA.NET

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor persoanelor care au murit în urma prăbuşirii podului de lângă Genova, Italia, precizând că Executivul va folosi toate pârghiile legale pentru a acorda sprijin rudelor cetăţenilor români implicaţi în accident, anunţă Guvernul.

 

 
Adaugă părerea ta

"Îmi exprim întreaga mea compasiune faţă de familiile care au pierdut pe cineva drag în accidentul produs ieri în Italia, români sau cetăţeni de altă naţionalitate. Gândurile mele se îndreaptă către toţi cei care şi-au pierdut viaţa într-un mod atât de brutal, precum şi către toţi cei care suferă, fie pentru că au fost răniţi, fie pentru că au pierdut pe cineva apropiat. Sincere condoleanţe familiilor victimelor. Le doresc celor răniţi puterea de a depăşi această traumă, sănătate multă şi recuperare cât mai rapidă", a declarat premierul Viorica Dăncilă, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Acestata a transmis, marţi, o scrisoare de condoleanţe preşedintelui Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Giuseppe Conte, în care a exprimat solidaritatea Guvernului şi poporului român faţă de Executivul şi poporul italian.

Potrivit sursei citate, Dăncilă este în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe pentru acordarea sprijinului necesar familiilor românilor implicaţi în incident.

"Este o situaţie tragică şi este datoria noastră să ne ajutăm compatrioţii. Vom apela la toate pârghiile legale şi vom face tot ce este uman posibil pentru ca familiile românilor care şi-au pierdut viaţa să primească sprijinul de care au nevoie", a completat premierul.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, că unul dintre cei doi români declaraţi morţi în urma prăbuşirii podului din apropierea oraşului Genova, Italia, este de fapt în viaţă, însă este internat în spital în comă profundă de gradul IV.

"În continuarea informaţiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, în apropiere de Genova, ca urmare a prăbuşirii unei porţiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Având în vedere dificultăţile majore întâmpinate de autorităţile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident şi ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetăţenilor afectaţi, s-a constatat faptul că primul dintre cetăţenii români declarat ca decedat de către autorităţile italiene, la data de 14 august 2018, este în viaţă şi este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova", informează MAE, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii ministerului mai precizează că "eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neinsufletit prezentat de autorităţile italiene pentru identificare nu era cel al cetăţeanului român în cauză". 

MAE adaugă că nu au fost finalizate operaţiunile de scoatere a tuturor persoanelor de sub dărâmături şi că având în vedere "complexitatea şi gravitatea situaţiei, există totodată dificultăţi majore în ceea ce priveşte identificarea exactă a tuturor victimelor şi stabilirii identităţii persoanelor afectate".

Potrivit celui mai recent bilanţ comunicat de autorităţile italiene, 39 de persoane au murit după prăbuşirea unui segment suspendat al Autostrăzii A10, în apropierea oraşului Genova. Conform unor surse citate de postul RAI News 24 şi de publicaţia Il Fatto Quotidiano, bilanţul ar fi de 42 de morţi. Prăbuşirea viaductului a atras critici dure la adresa autorităţilor italiene şi a companiei care gestionează infrastructura de autostrăzi, Autostrade Italia.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a decretat stare de urgenţă la nivel regional şi doliu naţional în contextul anchetei privind prăbuşirea unui segment de autostradă la periferia oraşului Genova, informează site-ul cotidianului La Repubblica.

"Am decis proclamarea unei zile de doliu naţional", a precizat Giuseppe Conte, afirmând că va fi decretată şi starea de urgenţă, care va permite alocarea rapidă a fondurilor pentru reconstrucţie în regiunea Liguria. În cadrul stării de urgenţă la nivel regional, Guvernul Italiei va aloca imediat cinci milioane de euro pentru activităţile de eliberare a zonei afectate şi pentru demararea reconstrucţiei, informează publicaţia Il Sole 24 Ore.

 

 

Sursa